30 Απριλίου 2008

Σερφάρουμε.........

Σας παρουσιάζουμε πέντε συνδέσμους ιστοσελίδων, πολυθεματικού εύρους. Πέντε συνδέσμους, τους οποίους επισκεφθήκαμε συχνά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών

Σερφάρουμε


στο παρελθόν μέσα από το Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤστους ήχους του κόσμου μέσα από το David Byrne Radio

οργώνοντας τη θάλλασσα της Μεσογείου μέσα από το Live Ships Map

στις σελίδες της ιστορίας μέσα από τις Εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνωνστην καλλιτεχνική πολιτεία του Bankit


29 Απριλίου 2008

Hymns for the Nonbeliever - Kisschassy

Όταν η μουσική......διαβάζει

Σας παρουσιάζουμε το μουσικό album Hymns for the Nonbeliever των Kisschassy, το artwork του οποίου βασίστηκε στην ιδέα των παλιών εκδόσεων θρησκευτικών βιβλίων.


Album: Hymns for the Nonbeliever
Artist: Kisschassy
Design Studio: Mathematics
2007


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα
sleevage


Kisschasy’s second album “Hymns for the Nonbeliever” takes the form of an old bible which was inspired by the album’s title. The band actually briefed the studio with “we want a bible” and Mathematics took it from there.

The cover was actually scanned from an old bible found at a local bookshop. Then touched up with gold foil to make it seem authentic, although it’s hard to see it on the flat jpg. Here’s a photo which shows off the “very expensive” gold foiling.

One interesting thing I found on Amazon is their version of the cover has been scanned by a blind gimp

Seeing these old bibles got me interested in the look and feel of old books. A quick Google image search for “Old Bible” pulls up some interesting photos.

21 Απριλίου 2008

ΒookΜooch

 

Το ΒookΜooch είναι ένας δικτυακός τόπος ανταλλαγής βιβλίων, όπου ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να αποκτήσει κάποιο βιβλίο (δωρεάν) με την προϋπόθεση ότι το προσφέρει κάποιος άλλος χρήστης. Επιπλέον μπορεί να δώσει βιβλία που δεν επιθυμεί να κρατήσει στην βιβλιοθήκη του σε όποιον του τα ζητήσει. Η μόνη επιβάρυνση στην όλη διαδικασία είναι το κόστος αποστολής μέσω ταχυδρομείου. Στο ΒookΜooch ανταλλάσσονται βιβλία από όλον τον κόσμο και σε όλες τις γλώσσες (και ελληνικά).

Σημείωση: mooch στα ελληνικά σημαίνει να αποκτάς κάτι χωρίς να το πληρώσεις ή να δανείζεσαι κάτι χωρίς να σκοπεύεις να το επιστρέψεις


18 Απριλίου 2008

Βιβλιοθηκονομία εν Ελλάδι εν έτη 2008

Το Τμήμα της καταλογογράφησης στη βιβλιοθήκη θεσμικού φορέα αποκαλείται από τους άλλους εργαζόμενους "Το Τμήμα των Σκλάβων"...... 500 βιβλιοθηκόνομοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Ας μας δείξει κάποιος μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που αντέδρασε ή αντιδρά δυναμικά........και δεν έχει μείνει στα λόγια............

Σελιδοδείκτης του μήνα


εκδόσεις άγρα  


Groucho Marx: From the moment I picked your book up until I laid it down, I was convulsed with laughter. Someday I intend reading
 it. 

Κimbooktu: Gadgets for book lovers

Αναδημοσίευση από τη στήλη mailbox του περιοδικού Ταχυδρόμος: Βιβλιοφάγος με εγνωσμένο μεράκι ξετρυπώνει επιμελημένες εκδόσεις όπου γης και ευφάνταστες ιδεές για το πως συνδυάζεται η βιβλιοφιλία με την τέχνη (πακέτα τσιγάρων με εξώφυλλα κλασικών, ανάμεσα σε άλλες). Ξεχωρίζουν επίσης και οι ιδέες για σελιδοδείκτες, όπως δεν τους έχετε ξαναδεί.

14 Απριλίου 2008

Amnesiac - Radiohead

Όταν η μουσική δανείζεται...... από μια βιβλιοθήκη

Σας παρουσιάζουμε το μουσικό album Amnesiac των Radiohead, το artwork του οποίου βασίστηκε στην ιδέα ενός βιβλίου που προέρχεται από μια δανειστική βιβλιοθήκη.


Όταν η μουσική δανείζεται..... από μια βιβλιοθήκη

Album: Amnesiac
Artist: Radiohead
2001Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα sleevage

The “limited edition” was presented in a red hard bound book filled with illustrations by Stanley Donwood and Thom Yorke, who went by the pseudonym of “Tchocky”. Stanley has pretty much done all of Radiohead’s covers and is now working on Radiohead’s as yet unfinished 7th studio album. I really dug the fake library card and pocket that holds the CD.

There are numerous references to “F Heit451″ which refers to Ray Bradbury’s book burning sci-fi novel Farenheit 451 which looks to made into a movie in 2009 with Tom Hanks.

Note the spine damage mentioned in the library card isn’t evident on the deluxe edition. It would have been nice if the label could have hired someone to tear each book up but I guess the book was expensive enough to produce.

This packaging won the Grammy for Best Recording Package which was picked up this year by Tool for 10,000 Days.11 Απριλίου 2008

Elxis - Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ανοιχτού ΚώδικαΤο Elxis είναι ένα ανοιχτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία GoUp. Πρόκειται για μια εφαρμογή για το Διαδίκτυο, γραμμένη στη γλώσσα προγραμματισμού PHP, που χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση των πληροφοριών της, συνήθως την MySQL 4.1.x ή κάποια νεότερη έκδοση της. Κυκλοφορεί υπό την άδεια GNU/GPL.

Το Elxis βασίζεται στη φιλοσοφία, ότι θα παρέχει στους οργανισμούς ένα σύστημα που θα αυτοματοποιεί τις διαδικασίες κατά την εφαρμογή αλλαγών με ευελιξία, ευχρηστία, θα εξασφαλίζει δυναμικό περιεχόμενο, το οποίο θα είναι διαδραστικό και τέλος, θα χειρίζεται αυτόματα όλες τις λειτουργίες που έχουν σχέση με την πλοήγηση.

Είναι ένα γενικής χρήσης εργαλείο, το οποίο βοηθάει στη δημιουργία και στη συντήρηση δικτυακών τόπων (Πύλες, blogs, κ.ά.). Μετά την εγκατάστασή του, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την ενημέρωση του δικτυακού τόπου. Από τους δημιουργούς του υποστηρίζεται ότι αν οι χρήστες γνωρίζουν να πληκτρολογήσουν ένα έγγραφο στο Ms Word, τότε μπορούν σίγουρα, να χρησιμοποιήσουν το Elxis. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Κύριος στόχος του είναι η λήψη, η αποθήκευση, η διαχείριση και η παρουσίαση του περιεχομένου σε ένα δικτυακό τόπο. Με τον όρο περιεχόμενο εννοούνται εδώ, όλα τα κείμενα, εικόνες, αρχεία πολυμέσων, έγγραφα του Ms Office, έγγραφα PDF κ.ά. Με άλλα λόγια όλες τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε έναν δικτυακό τόπο.

Δημιουργεί πολυγλωσσικό περιεχόμενο, αφού έχει τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης των κειμένων σε πολλές γλώσσες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσου του πίνακα διαχείρισης. Η μετάφραση είναι μηχανική και δεν υπάρχει απόλυτη πιστότητα, ωστόσο παραμένει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο διευκολύνει τους χρήστες του. Δεν υπάρχει πρακτικός περιορισμός στον αριθμό των γλωσσών που μπορεί να υποστηρίξει. Επίσης, μπορεί να διαμορφώσει την εμφάνιση του δικτυακού τόπου, βάσει της επιλεγμένης γλώσσας.

Διαθέτει μια σειρά από μηχανισμούς ασφαλείας, που το προστατεύουν από κακόβουλες ενέργειες. Επίσης, διαθέτει ένα ευέλικτο και πλήρως παραμετροποιημένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Βάσει αυτού ορίζονται οι ομάδες χρηστών και τα δικαιώματα που έχει η κάθε μία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να οριστούν επιπλέον, βοηθοί διαχειριστές με τόσα δικαιώματα όσα ο υπερδιαχειριστής επιτρέπει, επίπεδα πρόσβασης στο περιεχόμενο του δικτυακού τόπου, και το τι θα βλέπει ο εκάστοτε χρήστης, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο θα ανήκει. Κατ’ επέκταση υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο από όλους, του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο μόνο από εγγεγραμμένους τελικούς χρήστες και του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο μόνο από όσους είναι συνδρομητές κ.ο.κ.


Παραδείγματα υλοποίησης του Elxis. Ενδεικτικά:

Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη - Βιβλιοθήκης Συλλόγου Φιλοτιτών Νάξου.
Σύλλογος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ειδήσεις. Εβδομαδιαία Εφημερίδα του Νομού Κιλκίς.
Kozani-magazine.gr.
Εκδόσεις Πορφύρα.
Fmvoice. Ελληνικό ανεξάρτητο ειδησιογραφικό portal και διαδυκτιακός ραδιοφωνικός σταθμός.
Διεθνής Ένωση Αστυνομικών.
Παιδαγωγικό Τμήμα Αθηνών.
Ταξιδιωτικός Οδηγός Ικαρίας.
Ελληνικό Οnline Paintball Magazine.


Σύνταξη κειμένου Μ.Ν.

10 Απριλίου 2008

Βάση Δεδομένων asas.gr

Το asas.gr, είναι μια ελεύθερη on-line βάση δεδομένων, ελληνικών και ξένων, ακρωνυμίων, συντομογραφιών, αρκτικόλεξων και συμβόλων, όλων των επιστημονικών κλάδων και επαγγελμάτων. Η ομάδα e-scriptorum είναι μια ανεξάρτητη ομάδα νέων βιβλιοθηκονόμων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και ψηφιοποίησης αρχείων – βιβλιοθηκών, αλλά κυρίως την ανάπτυξη ηλεκτρονικών πληροφοριακών εργαλείων. Στη σύγχρονη εποχή, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των υπολογιστών ενίσχυσε τη διάδοση των πληροφοριών, γεγονός που οδήγησε την επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας στην αναθεώρηση βασικών αρχών, υπηρεσιών και εργαλείων της. Η ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η ομάδα e-scriptorum δραστηριοποιείται, θέλοντας να εξασφαλίσει σε βιβλιοθηκονόμους, χρήστες βιβλιοθηκών αλλά και ευρύτερα σε χρήστες του διαδικτύου, ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, που βρίσκονται διασκορπισμένα, αφιλτράριστα και συχνά δυσπρόσιτα στο διαδίκτυο, στα ράφια των βιβλιοθηκών και των αρχείων. Κύριο μέλημα των εργασιών της ομάδας e-scriptorum αποτελούν η ελευθερία στη διακίνηση – διαχείριση των πληροφοριών, καθώς επίσης και ο εύκολος, αποτελεσματικός και άμεσος εντοπισμός τους από τους χρήστες. Από τις πρώτες εργασίες της ομάδας e-scriptorum, η οποία κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων πληροφοριακών εργαλείων, αποτελεί η δημιουργία μιας πρωτότυπης on-line βάσης δεδομένων, όπου καταγράφονται συστηματικά ελληνικά και ξένα (που σχετίζονται με τα ελληνικά) ακρωνύμια, συντομογραφίες, αρκτικόλεξα και σύμβολα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της χρήσης τους τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, για οικονομία χώρου και χρόνου. Επιπλέον, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης τους χωρίς τη γνώση της πλήρους ανάπτυξής τους, λόγω της καθιέρωσής τους στη συντομευμένη τους μορφή. Μεγάλος αριθμός συντομογραφιών και ακρωνυμίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο. Συνήθως, εντοπίζονται τυχαία, μέσα σε ηλεκτρονικά κείμενα και βιβλιογραφίες, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό τους χρονοβόρα διαδικασία, μέσω της οποίας δε διασφαλίζεται η ποιότητα της ανάκλησης των αποτελεσμάτων, π.χ. υπάρχουν πολλά ακρωνύμια που έχουν περισσότερες από μια επεξηγήσεις, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε χρήστης να χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να διασταυρώσει ποιο είναι το ακρωνύμιο, ή η συντομογραφία που αναζητά. Θέτοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω, με κύριο στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση και τη συστηματική κάλυψη των αναγκών των ερευνητών, όλων των επιστημονικών κλάδων, η ομάδα e-scriptorum ανέπτυξε τη βάση δεδομένων asas.gr (http://www.asas.gr). Κινητήριος μοχλός των εργασιών της ομάδας ήταν και συνεχίζει να είναι η αναζήτηση λημμάτων σε όλο το εύρος των ελληνικών βιβλιογραφικών πηγών, στο σύνολο των επιστημονικών κλάδων και των επαγγελμάτων, είτε πρόκειται για μονογραφίες, είτε για άρθρα. Το υλικό συχνά προέρχεται από μέσα που συναντάμε στην καθημερινότητα π.χ. πινακίδες, αφίσες, συσκευασίες, εφημερίδες, διαδίκτυο κ.α. Μετά τη συγκέντρωση του υλικού ακολουθεί η οργάνωση και η επεξεργασία του, ώσπου να φτάσει στην τελική μορφή παρουσίασης. Συγκεκριμένα κάθε συντομογραφία, ακρωνύμιο, αρκτικόλεξο, ή, σύμβολο αποδίδεται με την επεξήγησή του και με μια σειρά θεμάτων, που προσδιορίζουν τον επιστημονικό χώρο, στους κόλπους του οποίου αναπτύχθηκε. Παράλληλα, έγινε μια προσπάθεια σύνδεσης των εκάστοτε ελληνικών ακρωνυμίων με τα αντίστοιχα ξένα, καθώς επίσης και των ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο διαδίκτυο των φορέων, από όπου προήλθαν. Τέλος, στην κατηγορία των συμβόλων καταγράφονται σύμβολα, που αποδίδονται τόσο με το ελληνικό αλφάβητο, όσο και με το λατινικό, ή το αγγλικό, τα οποία έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως.