26 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο: Σπάνια κρατικά έγγραφα χάνονται λόγω ανικανότητας ή... σκοπιμότητας


άρθρο του κ. Πιμπλή Μ. στην εφημερίδα Τα Νέα 
(26-09-2011)

Οι περαστικοί από την Καραγεώργη Σερβίας μπορεί και να έχουν πετύχει φορτηγά να φορτώνουν έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών. Δεν τα πηγαίνουν προς κατάθεση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα πηγαίνουν απλώς… για πέταμα. Τα περισσότερα κόμματα είναι άγνωστο αν τηρούν αρχεία και πού. Οι υπουργοί, ενώ όλοι ξέρουμε ότι ορισμένες μέρες την εβδομάδα δέχονται ραντεβού για ρουσφέτια - τουλάχιστον, παλιότερα, αυτό γινόταν κατά κόρον- εξαφανίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα. Ακόμα και οι πρωθυπουργοί παίρνουν τα αρχεία στο σπίτι τους μετά το πέρας της πρωθυπουργίας τους, ή τα καταθέτουν στα ιδρύματα που φέρουν το όνομά τους, όπου μάλλον τα… εκκαθαρίζουν πριν τα αποδώσουν στο κοινό.

Αλλά και η Βουλή δεν τα πάει καλύτερα. Μπορεί κανείς να βρει τα πρακτικά των συνεδριάσεών της, δεν μπορεί όμως να βρει πουθενά τα στοιχεία της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ανικανότητα; Οχι μόνο, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης.
 
«Πολιτικοί και κόμματα, επειδή γνωρίζουν ότι τα αρχεία είναι φοβερός έλεγχος, τα εξαφανίζουν», εξηγεί. «Τα παίρνουν σπίτι. Δεν πρόκειται για διοικητική αρρυθμία, αλλά για κανονικότατο κάταγμα στη διαφάνεια. Τρύπα στον έλεγχο των διαδικασιών. Τα ελληνικά κόμματα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δεν τηρούν αρχεία. Και μια χώρα στην οποία ο πολίτης δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στα πεπραγμένα του κράτους και των θεσμών, έχει δημοκρατικό έλλειμμα».
 
Φυσικά, πολλά γίνονται από αμέλεια. «Αυτή υπάρχει από καταβολής ελληνικού κράτους», λέει ο Νίκος Καραπιδάκης. «Ανενεργά αρχεία τα πετάνε. Πρόσφατα έμαθα ότι ο Δήμος Πάρου πέταξε αρχεία της οθωνικής περιόδου!».
 
Επίσης υπάρχει η δαιδαλώδης γραφειοκρατία: «Η ελληνική διοίκηση είναι οριακά παραληρηματική», λέει. «Χάνει τη συνέχεια στην παρακολούθηση των φακέλων. Κάθε φορά που αλλάζει όχι μόνο κυβέρνηση αλλά και υπουργός, δημιουργούνται νέοι φάκελοι για το ίδιο θέμα, τους οποίους παρακολουθούν διαφορετικοί υπάλληλοι. Επιπλέον, επειδή πολλαπλασιάστηκε στις μέρες μας ο θεσμός των συμβούλων, υπάρχουν δύο - τρία διαφορετικά επίπεδα διοίκησης που τηρούν διαφορετικά αρχεία. Και όταν φεύγουν, τα παίρνουν μαζί. Από τους πρωθυπουργούς, μόνον ο Κ. Σημίτης τα κατέθεσε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους».
 
Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών έπαιρναν μάλιστα συνολικά ετήσια επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, πέραν της μισθοδοσίας, επιχορηγούνται με 300.000! Αλλά οι επιχορηγήσεις αυτές σταμάτησαν πρόσφατα με απόφαση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.
 
Εκεί που έχουμε το σύνολο των αρχείων, προσθέτει, είναι από τη Βασιλεία και την Προεδρία της Δημοκρατίας - «με την παρένθεση του Χρ. Σαρτζετάκη που πήρε τα πρωτόκολλα μαζί του για να συγγράψει την ιστορία της προεδρίας του».
 
Ειδικά τα βασιλικά αρχεία που, σημειωτέον, κατασχέθηκαν από τη δικτατορία, είναι λεπτομερέστατα - αποτέλεσμα, προφανώς, ενός απόηχου βορειοευρωπαϊκής κουλτούρας.
 
«Εκεί υπάρχει η αλληλογραφία των βασιλέων από την παιδική τους ηλικία και αναγράφονται απίστευτες λεπτομέρειες, από το πόσο κόστισαν οι καινούριες κουρτίνες του παλατιού μέχρι το ποιος μπήκε πότε στο παλάτι και κατέδωσε ποιον».

22 Σεπτεμβρίου 2011

zSAPN : διαδικασίες αναζήτησης σε ένα περιβάλλον μετα-αναζήτησης
Παραπέμπουμε σε δύο εισηγήσεις του κ. Σ. Καπιδάκη, οι οποίες αναφέρονται στο σύστημα zSAPN


Η Τεχνολογία στις Συνεργασίες των Βιβλιοθηκών


Ενισχύοντας σημασιολογικά τις διαδικασίες αναζήτησης σε ένα περιβάλλον μετα-αναζήτησης
Περίληψη

Ένας δυναμικός μηχανισμός αντικατάστασης μη υποστηριζόμενων Σημείων. Πρόσβασης από τις Ζ39.50 πηγές. Η αντικατάσταση αυτή βασίζεται στη σημασιολογική συσχέτιση των Σημείων Πρόσβασης που εξάγεται έμμεσα από τα μεταδεδομένα που ορίζουν το κάθε ένα από αυτά. Με το μηχανισμό αυτό αποφεύγονται οι αποτυχημένες ή οι ασυνεπείς επερωτήσεις και βελτιώνεται η απόδοση στα περιβάλλοντα μετα-αναζήτησης των Ζ39.50 πηγών. Η λειτουργικότητα αυτή παρέχεται ως ελεύθερη υπηρεσία, για συγκεκριμένες Ελληνικές και επιλεγμένες Ζ39.50 πηγές.15 Σεπτεμβρίου 2011

Α. Σκανδάλη - Τα σέβη μαςΕκφράζουμε 
τη λύπη μας 
για το θάνατο της κυρίας Σκανδάλη
και 
το σεβασμό μας 
για την προσφορά της στην ελληνική βιβλιοθηκονομία

παραπέμπουμε στο ιστολογικό "αντίο" της κυρίας Κ. Τοράκη
και στα βιβλία της κ. Σκανδάλη
 1.  Εισαγωγή στην ταξινόμηση - ΚΑΤΕΕ, 1978
2. Η επιστήμη της πληροφόρησης και τεκμηρίωσης - εκδ. Βασιλείου, 1990
3. Θεματική ευρετηρίαση:υστεροσυνδυασμένα συστήματα  - εκδ. Ι. Γ. Βασιλείου, 1990
4. Υπηρεσίες τεκμηρίωσης - εκδ. Ι. Γ. Βασιλείου, 1990
5. Περιγραφική Καταλογράφηση: Κανόνες & Εφαρμογές - εκδ. Ι. Γ. Βασιλείου, 1993


13 Σεπτεμβρίου 2011

Διαδραστικός Χάρτης για Εκμάθηση Διαδικασιών ΈρευναςΟ διαδραστικός χάρτης How to do research αποτελεί μια προσπάθεια των ανθρώπων της Kentucky Virtual Library, με στόχο να αποκαλύψουν τα μυστικά της "αναζήτησης - έρευνας" σε μαθητές. 

Με τη οικία μορφή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βήμα βήμα και να έχουν μια πρώτη επαφή με τις διαδιακασίες έρευνας και εξεύρεσης υλικού στα πλαίσια μιας σχολικής εργασίας και όχι μονο.

Ο χάρτης περιλαμβάνει διαδικασίες έρευνας όχι μόνο στον παγκόσμιο ιστό άλλα και σε κατολόγους βιβλιοθηκών, σε πληροφοριακά εγχειρίδια, σε περιοδικά κ.α., δημιουργώντας έτσι, από τα πρώτα σχολικά χρόνια, τις βάσεις για τους μελλοντικούς χρήστες των βιβλιοθηκών.
 

8 Σεπτεμβρίου 2011

Προκηρύξεις μεγάλων έργων ψηφιοποίησης (Σεπτέμβριος 2011)Παρακάτω παραθέτουμε επιγραμματικά μια σειρά από διακηρύξεις μεγάλων έργων, κυρίως ψηφιοποίησης, που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση, ΚτΠ) και όχι μόνο. 


Οι άνεργοι βιβλιοθκονόμοι - αρχειονόμοι ας έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές, οι αναθέσεις των έργων αυτών, θα ανοίξουν σιγά σιγά κάποιες θέσεις εργασίας.


1. Διακήρυξη Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το Έργο Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού δικαστικών υποθέσεων περιφερειακών οργανικών μονάδων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Εκπαίδευση του προσωπικού στην αξιοποίηση του. 
περισσότερα εδώ


2. Διακήρυξη διεθνούς δημοσίου ανοικτού διαγωνισμού του υποέργου 3 «Δημιουργία Ολοκληρωμένης Εφαρμογής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την Εξυπηρέτηση των Μελών και των Πολιτών (e-library)» του έργου «Ανάπτυξη Καινοτόμων Ψηφιακών Υπηρεσιών για τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και τους Πολίτες.
περισσότερα εδώ


3. Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης ΤΕΙ Ηπείρου
περισσότερα εδώ


4. Σύστημα Ψηφιοποίησης Ιστορικού και Διπλωματικού αρχείου
περισσότερα εδώ


5. Ψηφιοποίηση των συλλογών της αρχαίας αγοράς της Ασκσα.
περισσότερα εδώ


6.  Ψηφιακός Διαδραστικός Οδηγός για την Προβολή και Ανάδειξη Πολιτιστικού Περιεχομένου και Δράσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. περισσότερα εδώ


7. Ψηφιοποίηση και προβολή υλικού του ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου υπόεργο ΙΙ: δημιουργία δικτυακής πύλης και συστήματος διαχείρισης.
περισσότερα εδώ


8. Ψηφιακό, Διαδραστικό Μουσείο ΕΟΜΜΕΧ για την Διάσωση, Διάδοση, Προβολή και Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος του Κλάδου Χειροτεχνίας & Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας.
περισσότερα εδώ

4 Σεπτεμβρίου 2011

E-Lawyer: Περί της ελευθερίας των ιστολογίων...Παρουσίαση του βιβλίου "Περί της ελευθερίας των ιστολογίων (blogs)" της κας  Παναγοπούλου-Κουτνατζή Φ. (εκδόσεις Σάκκουλα), από τον E-Lawyer

Τα σύνθετα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την ευρύτατη χρήση των blogs στην Ελλάδα έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα την αρθρογραφία στα επιστημονικά περιοδικά. Σε επίπεδο γενικής βιβλιογραφίας, υπάρχει το έργο του Μανώλη Ανδριωτάκη "Blogs: ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο", ο οποίος προσεγγίζει το θέμα από κοινωνιολογικής κι επικοινωνιακής πλευράς. Μία νέα μονογραφία ξεδιπλώνει τον καμβά του νομικού τοπίου, από την σκοπιά της ελευθερίας των ιστολογίων και των περιορισμών αυτής της ελευθερίας. Μετά το βιβλίο της για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο που αφηγείται από την αρχή την νομική περιπέτεια των blogs στην Ελλάδα.....

η συνέχεια εδώ