29 Μαΐου 2010

Το μηνολόγιο ενός βιβλιοθηκονόμου



05-1998 

Κυκλοφορεί η 5η έκδοση του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών που εκδίδεται από το ΕΚΤ, 
σε έντυπη και για πρώτη φορά σε cd-rom μορφή


06-05-2003 

Εγγρύνεται το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ένωσης, για τη διαχείρηση των αρχείων 
στα κράτη μέλη της Ε.Ε.


09-05-2008 

Εγκαινιάζεται η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


14-05-1991 

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 1946/1991 που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, μέχρι και σήμερα


15-05-1832 

Εκδίδεται το Διάταγμα ίδρυσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, με την επωνυμία "Δημόσια Βιβλιοθήκη"


15-05-2003 

Ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της υπηρεσίας "Ζέφυρος", με σκοπό ανταλλαγή βιβλιογραφικών πληροφοριών ανάμεσα στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

25 Μαΐου 2010

Archiving Blog Content - Αρχειοθέτηση Περιεχομένου Ιστολογίων


The ArchivePress project addresses what we perceive as a gap in the market and has been developed in response to the changing nature of content published on the web. It is a collaborative initiative between the University of London Computing Centre (ULCC) and the British Library (BL). Funded by the UK Joint Information Systems Committee (JISC), it brings together the combined experience of experts in digital preservation and web archiving, particularly in such initiatives as the JISC PoWR project and the UK Web Archiving Consortium (UKWAC), to address the challenges and potential of blogs as a class of dynamic information resource, distinct from other types of websites. 

ArchivePress is intended to be a lightweight, off-theshelf, blog content archiving tool that can easily be installed by organisations and projects, in order to facilitate preservation of blog output by multiple individuals or groups potentially using diverse blogging tools, platforms, or hosts. It works by drawing on the full power of the WordPress plug-in system and the rich functionality offered by associated RSS feeds. The project’s target group is, in the first instance, academic institutions, though we appreciate that the tool has far broader reaching applicability, particularly in the cultural heritage and
scientific sectors.

The project has three key aims:
- To create plug-ins for WordPress that will enable
it to work as a blog archiving tool;
- To create demonstrator instances of the ArchivePress system in use, using groups of blogs
nominated by institutions with ongoing, active blogging outputs, in order to demonstrate,
compare, and analyse the results of the project approach;
- To assess the effectiveness of this approach and promote discussion and debate among the
community including web managers, bloggers, and web archiving specialists.

Legal issues, including permissions and copyright are out of scope of the project, though we recognise that users of the tool need to ensure they have appropriate permissions before collecting and repurposing content.
Participating institutions are:
- The UK Digital Curation Centre (DCC). DCC runs at least three blogs on Blogger.com. Most
posts are text only.
- UKOLN at the University of Bath. UKOLN staff run approximately twelve blogs on a variety of
platforms, some on their own self-hosted installations of WordPress, some at WordPress.com, and others on Blogger.com. Posts typically include a range of content, including text, images, and embedded slideshare files.
- Lincoln University. Lincoln provides a multi-user WordPress instance for staff use. Approximately nine are currently available to the project. As with UKOLN, posts typically include a range of
content types.
- The British Library. The BL provides a Typepad platform to support corporate blogging activities.
Approximately twenty blogs are currently hosted, incorporating a range of content from alphanumeric text (including unusual characters) to embedded multimedia files.

The main outputs of the project include:
- An open source WordPress plug-in based on the Wordpress plug-in API. This is being developed
using Google Code, and is published and publicised using the WordPress themes website;
- Supporting research into academic attitudes towards blog archiving and the significant properties of blogs;
- Documentation and guidelines on installing and configuring the plug-in(s), and on managing the
archive.
 
The project has so far explored two key aspects: academic attitudes to blogging and blog archiving, and development of the demonstrator tool.

σχετικά links :

4. Project JISC-PoWR 

20 Μαΐου 2010

Παραχώρηση βιβλίων


Ο Ηλίας Μαμαλάκης, όπως δημοσίευσε στην ιστοσελίδα protagon, χαρίζει κάποια από τα βιβλία του

Αναλυτικά η πρόταση του
Όλη μου τη ζωή την έζησα δυνατά και τρέχοντας. Ό,τι κι αν έκανα προσπάθησα να το κάνω καλά και προσπαθώ ακόμα. Αγάπησα πολλά μικρά πραγματούδια και έκανα μικρές και μεγάλες συλλογές, από πράγματα που είναι αδιάφορα σε όλους, όπως μπαστούνια από όλο τον κόσμο, άλλα απλά απλούστατα και άλλα περίτεχνα. Καπέλα από όλο τον κόσμο, μικρές μινιατούρες καραβιών, γατούλες από κάθε υλικό, μαχαίρια και σπαθιά, 300 σουγιάδες απ’ όλο τον κόσμο και βιβλία, πολλά βιβλία. Τα μάζεψα όλα με πάθος και ξαφνικά σε τούτη την ηλικία βλέπω ότι με βαραίνουν.

Κάποτε ξεκινούσα για ταξίδι με μια ξέχειλη βαλίτσα, computer, φωτογραφικές μηχανές, περίτεχνα αξεσουάρ ταξιδιού, κουβαλούσα σαν το γαϊδούρι. Μέχρι που κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μπορείς να λήψεις από το σπίτι σου για αρκετές μέρες κουβαλώντας μαζί σου δυο εσώρουχα, μια αλλαξιά ρούχα και λίγο tide για να πλένεις τα βρώμικα το βράδυ στο νιπτήρα του ξενοδοχείου σου. Με τα λίγα αποκτάς ελευθερία, με τα πολλά σκλαβώνεσαι.

Θέλω λοιπόν να διαθέσω πολλά από τα βιβλία μου. Δεν θέλω να τα δώσω σε παλιατζήδες, σε ψυχρούς εμπόρους που θα μου δώσουν μια δεκάρα εμένα και αυτοί θα τα πουλήσουν δυο δεκάρες. Δεν θέλω τα βιβλία μου να εκπορνευθούν.

Θέλω να τα χαρίσω σε ανθρώπους που τα θέλουν, θέλω να πάνε σε κάποια βιβλιοθήκη που θα τα ξεφυλλίσουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι και επειδή είναι και βαριά και πολλά θα πρέπει όποιοι ενδιαφέρονται να έρθουν να τα πάρουν αφού πρώτα συνεννοηθούμε.


Έχω πολλά βιβλία που αφορούν ιστορικά και φωτογραφικά άλμπουμ πάρα πολλών χωρών της Ευρώπης. Έχω βιβλία για την τέχνη, έχω εκατοντάδες ταξιδιωτικά βιβλία παλαιά και νέα και φυσικά έχω βιβλία μαγειρικής που ξεπερνούν τους 1500 τόμους. Αυτά θα ήθελα να πάνε σε ένα δημόσιο σχολείο μαγείρων που είμαι διατεθειμένος εάν ενδιαφερθούν ειλικρινώς μέχρι και τα έπιπλα της βιβλιοθήκης που θα μπουν τα βιβλία να πληρώσω στο ΙΚΕΑ.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεται κάποιος για βιβλία να στείλει ένα mail στο info@eliasmamalakis.gr γράφοντας καθαρά το όνομά του, τι εκπροσωπεί και τι τα θέλει.

Αν βρω τη ζήτηση ενδιαφέρουσα θα απαντήσω.

18 Μαΐου 2010

Προστασία Ψηφιακών Πνευματικών Δικαιωμάτων – Η συνεισφορά του οργανισμού Creative Commons


του κ. Μαρίνου Ι. Παύλου
(πτυχιακή εργασία)


Η παρούσα εργασία μελετά τον όρο «προστασία των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων». Εξηγεί την σημασία του, διαπραγματεύεται την ανάγκη ύπαρξής του και εντοπίζει όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες γύρο από αυτόν. Παρουσιάζονται όλες οι μέθοδοι και τεχνικές προστασίας των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων σε σχέση με τους χώρους εφαρμογής τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Αφού γίνεται μια αναφορά στην σχετική ισχύουσα νομοθεσία τόσο σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε τοπικό (Ελλάδα και Κύπρος), παρατίθενται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται γύρο από την προστασία, προώθηση ή απόρριψη των ψηφιακών
πνευματικών δικαιωμάτων. Εκτενής αναφορά και «γνωριμία» γίνεται με τον οργανισμό «Creative Commons» και την δραστηριοποίηση του από το 2007 και στην Ελλάδα. Αναλυέται η πολιτική του, οι ιδέες του, ο τρόπος δράσης του, και πώς, μέσα από τη διαφορετικότητά του από τους άλλους οργανισμούς, προτείνει αλλά και προσφέρει λύσεις στα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων. Λύσεις που τόσο οι ισχύουσες τεχνικές, η νομοθεσία όσο και οι υπόλοιποι οργανισμοί αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν. Τέλος, η εργασία προσεγγίζει τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα καταλήγοντας σε σχετικά συμπεράσματα και προτείνει λύσεις σχετικά με την στάση που πρέπει κανείς να τηρεί απέναντι στην προστασία -ή μη- των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων.

το πλήρες κείμενο εδώ

12 Μαΐου 2010

Φαρενάιτ 451 των Ρέι Μπράντμπερι και Τιμ Χάμιλτον


τίτλος: Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451)
κείμενο: Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury)
διασκευή σε κόμικς: Τιμ Χάμιλτον (Tim Hamilton)
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
εκδόσεις: Μεταίχμιο

Πριν από περίπου πενήντα πέντε χρόνια ο Ρέι Μπράντμπερι, στο καλτ μυθιστόρημά του Φαρενάιτ 451 οραματίστηκε ένα δυστοπικό μέλλον. Ο Μπράντμπερι σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Τιμ Χάμιλτον μετέτρεψαν το έργο αυτό σε graphic novel.

Αναφέρεται στον  κόσμο του Γκάι Μόνταγκ, ενός πυροσβέστη ταγμένου στο καθήκον της καταστροφής των βιβλίων, στην αφύπνισή του,στην εξέγερσή του απέναντι στο σατανικό κράτος που ελέγχει τη σκέψη των πολιτών του και στη συνειδητοποίηση ότι η φιλοσοφία, η θεολογία και η λογοτεχνία είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Ένα μυθιστόρημα που επίσης έχει γίνει ταινία, θεατρικό, video game. Στα ελληνικά ως μυθιστόρημα έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Παρά Πέντε και παλιότερα από τις εκδόσεις Γρηγόρη

διαβάστε επιπλέον

Fahrenheit 451 from Wikipedia

Το μέλλον επιτίθεται με θράσος του Η. Κανέλλη, στα Νέα, 17-04-10

Από το κόμμα στο κόμικ του Π. Σπίνου, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 25-04-10

Φαρενάιτ 451 του Γ. Βαϊλάκη, στην Ημερησία στις 08-05-10