5 Οκτωβρίου 2013

Ποδηλασία για τις Βιβλιοθήκες







Η Ποδηλασία για τις βιβλιοθήκες είναι ένα διεθνές "συνέδριο" περιοδείας με ποδήλατα για τους βιβλιοθηκονόμους και όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται για τις βιβλιοθήκες.
Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ως προς την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, καθώς και την ενημέρωσή του σχετικά με τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών και των υλικών τους.

Πρόκειται για μία δράση που υποστηρίζει τις αξίες της βιβλιοθηκονομίας, όπως τη διαφάνεια, τον ανθρωπισμό, το διεθνισμό, την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη δια βίου μάθηση, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επίσης, υπερασπίζεται τις περιβαλλοντικές αξίες και τους οικολογικούς τρόπους ζωής.

Ιδρύθηκε το 2011, από την ιδέα των Jukka Pennanen and Mace Ojala. Το τρίτο συνεχόμενο και επιτυχημένο "συνέδριο" πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013 (18 – 26 Ιουνίου),  100+ βιβλιοθηκονόμοι και χρήστες από όλων των κόσμο έλαβαν μέρος και ποδηλατώντας έκαναν τη διαδρομή Άμστερνταμ - Βρυξέλλες. Κατά την πορεία τους οι ποδηλάτες επισκέφτηκαν μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες και είχαν συναντήσεις με βιβλιοθηκονόμους, όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα παγκόσμια βιβλιοθηκονομικά τεκταινόμενα αλλά και τις κατά τόπους βιβλιοθήκες.

Στο εκατοστό πρώτο επεισόδιο του TWIL στις 18 Αυγούστου, οι εμπνευστές αυτής της ιδέας μίλησαν για τη δράση τους, για την αποδόμηση του μοντέλου των συνεδρίων, για τις ανησυχίες για το μέλλον της καινοτομίας στις βιβλιοθήκες, καθώς και για την επένδυση της κοινωνικής ενέργειας.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: