3 Απριλίου 2015

Πρόγραμμα Κοινωφελούς ΕκμετάλλευσηςΠροκηρύχθηκαν περίπου 130 θέσεις ΤΕ και ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων σε δήμους και περιφέρειες ανά την Ελλάδα στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινοφελούς Εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ.

Δεδομένο που αναδεικνύει τις πάγιες ανάγκες των Βιβλιοθηκών αυτών για ειδικευμένο προσωπικό αλλά και την παγίωση της τακτικής να τις καλύπτουν ευκαιρικά π.χ. μέσω επιδοτούμενων προγράμμάτων χαμηλού κόστους εργασίας με καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων όπως η άδεια και άλλες μικρές λεπτομέρειες που διαμορφώνουν ένα εργασιακό καθεστώς δύο ταχυτήτων μέσα στις Βιβλιοθήκες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αξισημείωτο είναι ότι μάλλον το πάθημα έγινε μάθημα, καθώς σε ανάλογη προκήρυξη της προηγούμεη χρονίας δεν είχαν οριστεί θέσεις βιβλιοθηκονόμων, με αποτέλεσμα οι βιβλιοθήκες των δικαιούχων φορέων να δεχθούν προσωπικό, στα πλαίσια της κοινοφελούς εργασιάς διαφόρων ειδικοτήτων κυρίως των εκπαιδευτικών π.χ. φιλολόγους, μαθηματικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς αλλά και γραφίστες, κοινωνιολόγους, βρεφοκόμους, κ.α, καθώς και πλειάδα αποφοίτων λυκείου.


αναλυτικές πληροφορίες για την προκήρυξη εδω

3 σχόλια:

librarian είπε...

Και που να δείτε τι σφαγή έγινε και τι μέσον χρησιμοποιήθηκε για την κοινωφελή εκμετάλλευση!
Πού είστε ρε παιδιά, χαθήκατε!

e-scriptorum είπε...

Ενδιαφέρον....δεν έχει υποπέσει ακόμα κάτι σχετικό στην αντίληψη μας.....όχι ότι μοιάζει απίθανο αν σκεφτεί κανείς ότι τα ΚΟΧ είναι οι εξελιγμένοι διάδοχοι των Stage.

Εξακολουθεί να μας κάνει εντύπωση ότι σε όλες τις σχετικές προκηρύξεις των τελευταίων 4 μηνών, πάντα προκηρύσσονται θέσει Βιβλιοθηκονόμων και ότι ο αριθμός των θέσεων αυτών εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλος, δηλωτικός των σχετικών κενών που υπάρχουν στις διάφορες υπηρεσίες....Επίσης άξιο προσοχής ότι οι δημόσιοι φορείς έχουν αρχίσει να καλομαθαίνουν να έχουν σχεδόν τζάμπα βιβλιοθηκονόμους πλήρους απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην προχωρούν πλέον (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στην προκήρυξη κανονικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου....Σημεία των καιρών.....

Δυστυχώς πλέον οι επαγγελματικές και προσωπικές πορείες των περισσοτέρων από μας, όσο περνάει ο καιρός μας απομακρύνουν από τη Βιβλιοθηκονομία. Απόσταση που μας οδηγεί με την σειρά της μακριά από το ιστολόγιο αυτό.....ίσως λίγο παρακάτω να καταφέρουμε να επανέλθουμε.

Καλή δύναμη και καλές γιορτές

librarian είπε...

Οι περισσότερες δημόσιες βιβλιοθήκες αλλά και τα ΓΑΚ λειτουργούν χωρίς μόνιμο προσωπικό αλλά με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, δεν το συζητάω για εξειδικευμένο προσωπικό. Οπότε καταλαβαίνετε τις ανάγκες που υπάρχουν. Τα παράδοξο και το ευτυχές είναι ότι τόσο οι δημόσιες όσο οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έχουν αρκετή κίνηση. Αυτό είναι και μια πίεση που δημιουργεί την ανάγκη οι βιβλιοθήκες να παραμείνουν ανοιχτές.
Κρίμα που επαγγελματικά απομακρύνεστε από το αντικείμενο των σπουδών σας. Σταδιακά οι βιβλιοθηκονόμοι χάνουμε τη διάθεση έκφρασης κι αυτό θαρρώ χειροτερεύει την κατάσταση.