4 Σεπτεμβρίου 2018

Ελληνικές Δημόσιες / Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και social media

Δημόσιες Βιβλιοθήκες


Έρευνα που υλοποιήθηκε αρχές Μαΐου 2018 

To 20% (09/45) των δημοσίων βιβλιοθηκών δεν χρησιμοποιούν καθόλου Social Media. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Τρίπολης εντοπίστηκε η μοναδική περίπτωση ύπαρξης μίας ανεπίσημης σελίδας στο Facebook (Fb), η οποία είναι πλέον ανενεργή. Επίσης 7 από τις δημόσιες βιβλιοθήκες που δεν φαίνεται να κάνουν χρήση των social media, δεν έχουν καν ιστοσελίδα. Από κει και πέρα, στην ύπαρξη προφίλ κυρίαρχο είναι το Fb με ποσοστό 48% επί του συνόλου (36/45), ακολουθεί το YouTube με 13% (10/45) και μετά το Twitter με 12% (09/45). Ως ανενεργά προφίλ κρίθηκαν αυτά που έχουν να ενημερωθούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Από τις 36 δημόσιες βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν social media, έχουν ανενεργά προφίλ στο Fb 5 βιβλιοθήκες, στο Twitter 3, στο YouTube 5 και στο Google+ 3. Τα 4 blogs που εντοπίζονται αποτελούν στην ουσία και την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. Οι πιο ενεργές δημόσιες βιβλιοθήκες στην δημιουργία και συντήρηση προφίλ στα διάφορα social media είναι η Λιβαδειά με 9 λογαριασμούς, η Βέροια με 6 και η Δράμα με 5. Μόνο ένα προφίλ και αυτό στο Facebook δημιούργησαν το 58% των δημόσιων βιβλιοθηκών (21/36) και από αυτά τα προφίλ ανενεργά είναι τα τέσσερα.
Τέλος σε 12 ιστοσελίδες δημοσίων βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν social media είτε δεν εντοπίστηκε παραπομπή σε αυτά είτε η παραπομπή είναι λάθος (ανενεργό link, παραπομπή στην γενική σελίδα του social media).


Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων (όχι Τ.Ε.Ι.)


To 33% των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών δεν χρησιμοποιούν καθόλου social media. Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες κάνουν χρήση των υπηρεσιών κυρίως του Fb (41%), του Twitter (17%), του YouTube (15%), και του LinkedIn (12%). Ανενεργοί λογαριασμοί υπάρχουν, από ένας για καθένα από τα παρακάτω, Twitter, YouTube και Vimeo. Οι βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την μεγαλύτερη συμμετοχή στο χώρο των social media είναι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Α.Π.Θ. Αντίθετα, πέντε βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν μόνο ένα social media και αυτό είναι το Fb. Τέλος, στις ιστοσελίδες δύο πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών δεν γίνεται σωστή παραπομπή προς τα προφίλ τους σε συγκεκριμένα social media, λόγω λανθασμένων link ή λόγω ανενεργού πλέον προφίλ.
Παρατηρήσεις


Συγκριτικά, θα μπορούμε να πούμε ότι η κυριαρχία του Fb ως δικτύου είναι δεδομένη και στην κοινότητα των ελληνικών δημόσιων και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, με σημαντική διαφορά από τα άλλα δύο δίκτυα που έπονται του Twitter και του YouTube. Επιπλέον διαπιστώνουμε μια τάση αρκετών βιβλιοθηκών και των δύο κατηγοριών να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους παρέχει η πληθώρα των web 2.0 εφαρμογών[1]. Πέρα από τις σχετικές αναφορές κάποιων από τους διαχειριστές των social media των βιβλιοθηκών που εξετάζονται εδώ, αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσω της παρατήρησης των σχετικών προφίλ. Το Issuu και το Scribd χρησιμοποιήθηκαν ως αποθετήρια ψηφιακού υλικού, το SoundCloud ως αποθετήριο ηχογραφήσεων και podcasts, ενώ οι δυνατότητες που προσφέρει το Instagram φαίνεται να διερευνώνται ακόμα από την κοινότητα των ελληνικών βιβλιοθηκών, η οποία ως προς την διαμοίραση, αποκλειστικά φωτογραφιών και εικόνων είναι σταθερά προσανατολισμένη προς το Flickr. Εφαρμογές που ασχολούνται αποκλειστικά με την κοινοποίηση υλικού άλλων ιστοσελίδων όπως το Scoop.it και το Pinterest έχουν μικρή χρήση. Τέλος, μικρή είναι και η παρουσία των ελληνικών δημόσιων και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών στις πλατφόρμες του Google+ και του LinkedIn.    
Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε λίγο στην περίοδο δημιουργίας των διαφόρων προφίλ στα social media από τις βιβλιοθήκες που εξετάζουμε εδώ (Διάγραμμα 3). Τα πρώτα βήματα γίνονται το 2007 από τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Λιβαδειάς και Βέροιας στο Fb και στο YouTube και για τις πανεπιστημιακές από το Χαροκόπειο το 2009[2]. Το 2015 είναι η πιο παραγωγική χρονιά στην δημιουργία προφίλ σε διάφορες εφαρμογές, με το Fb να κυριαρχεί, παρόλο που η δημιουργία προφίλ στο Fb έχει μια διαχρονική δυναμική, με περίοδο αιχμής τα έτη 2012-2016.

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν προσεχώς, αναλυτικά posts για την χρήση των Fb, twitter και youtube




[1] Στις προσπάθειες του πειραματισμού μπορούμε να εντάξουμε και κάποιες σποραδικές χρήσεις, κατά το παρελθόν, εφαρμογών όπως το Dailymtion και το Veoh για την διαμοίραση πολυμέσων, του delicious για cloud bookmarking, του Picasa για upload φωτογραφιών και άλλα.
[2] Μια εικόνα της αρχικής περιόδου χρήσης των sm στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, αποτυπώνεται στην εισήγηση Κυπριανός Κ. κ.ά. (2010).  Ψηφιακή παιδεία και κοινωνική δικτύωση στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.  

Σχετικοί πίνακες

Συνέχεια έρευνας:
Νο 1

Δεν υπάρχουν σχόλια: