6 Απριλίου 2009

Designing Libraries: the gateway to better library design

 
Το «Designing Libraries» είναι μια πηγή πληροφοριών, αλλά και φόρουμ που σχετίζεται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και το design βιβλιοθηκών. Ιδρύθηκε το 2004 στο Aberystwyth University, με αφορμή το σχεδιασμό και την κατασκευή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Στόχος του «Designing Libraries» είναι η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης διαδυκτιακής πηγής δεδομένων, για τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα του σχεδιασμού, της κατασκευής και του design των βιβλιοθηκών. Επιπλέον στοχεύει να λειτουργήσει ως πεδίο ανάπτυξης και προβολής ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην κοινότητα των βιβλιοθηκονόμων, στους αρχιτέκτονες, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους σχεδιαστές και όσους άλλους ενδιαφέρονται ή εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μιας βιβλιοθήκης.  

Αναλυτικά περιλαμβάνει:
Ι. Βάση Δεδομένων με περιγραφές και εικόνες βιβλιοθηκών. Παρουσιάζονται νέα κτήρια, κτήρια σε ανακατασκευή, εσωτερικοί χώροι βιβλιοθηκών δημόσιων, ακαδημαϊκών, σχολικών και εθνικών, από ολόκληρο τον κόσμο. Η Βάση ενημερώνεται τακτικά. Ως τώρα αριθμεί 400 εγγραφές αναλυτικής παρουσίασης, κυρίως ακαδημαϊκών και δημοσίων βιβλιοθηκών που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, στη Σκοτία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία κ.α., από το 1990 – σήμερα. Η βάση προσφέρει δυνατότητα (συνοπτικής & αναλυτικής) αναζήτησης δεδομένων σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και δεδομένων. 
ΙΙ. Ανεξάρτητη Gallery Φωτογραφιών με τη χρήση λέξεων κλειδιών (tags)
ΙΙΙ. Ανακοινώσεις για projects, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.α. που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την κατασκευή βιβλιοθηκών.  
IV. Παραπομπές σε υλικό που σχετίζεται με το σχεδιασμό και το design των βιβλιοθηκών, κυρίως βιβλία, άρθρα.
V. Υπηρεσία RSS feeds Επιπλέον η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα διαφήμισης, αλλά και χορηγίας από εταιρείες ή ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σχεδιασμό και την κατασκευή βιβλιοθηκών.
 
Τέλος παρέχει τη δυνατότητα άμεσης και ελεύθερης καταχώρησης μιας βιβλιοθήκης, με την συμπλήρωση της απαραίτητης φόρμας δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: