24 Φεβρουαρίου 2010

e-learning: University of People

 

άρθρο της κας Μυστακίδου Μ. στην εφημαρίδα Ελευθεροτυπία, στις 20-02-10

Η γνώση είναι δύναμη, έλεγε ο Φράνσις Μπέικον. Το δέον θα ήταν λοιπόν να είναι ανά πάσα στιγμή προσιτή σε όλους όσοι την επιθυμούν, άσχετα από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση. Και μπορεί στο παρελθόν η γνώση να ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ευγενών και των πλουσίων, με την πάροδο των αιώνων όμως σχεδόν όλοι απέκτησαν πρόσβαση στη μάθηση.

Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με το Ιντερνετ να πρωτοστατεί προσφέροντας σε ενδιαφερόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη δωρεάν παρακολούθηση διαλέξεων, ακόμα και ολόκληρων ακαδημαϊκών παραδόσεων από σχεδόν κάθε πανεπιστήμιο παγκοσμίως.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια, με τον θεσμό των ανοιχτών πανεπιστημίων, μπορούμε να πάρουμε πτυχίο ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως και online.

Πριν από λίγους μήνες μάλιστα ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία το «Πανεπιστήμιο του Λαού», το πρώτο παγκόσμιο online πανεπιστήμιο που ζητεί δίδακτρα από τους φοιτητές του ένα εντελώς συμβολικό ποσόν μόνο για εγγραφή και για τις εξετάσεις (κυμαίνεται από 10-100 δολάρια, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών), ενώ έχει υποστήριξη από τα μεγαλύτερα και «διασημότερα» εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα μαθήματα -μέχρι στιγμής λειτουργεί τμήμα Πληροφορικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων- ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με εγγεγραμμένους περί τους 300 φοιτητές. Στόχος του πανεπιστημίου είναι να προσφέρει γνώση σε όσους πραγματικά λαχταρούν να μάθουν, χωρίς να χρειάζονται οικονομικά ανταλλάγματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Πανεπιστήμιο του Λαού είναι ήδη ερευνητικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Γέιλ, έχει καταφέρει να έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνων και παρά το ότι ακόμα δεν έχει πετύχει πιστοποίηση πτυχίων (κάτι που είναι στα άμεσα σχέδια και σχεδόν σίγουρο ότι θα επιτευχθεί) απολαμβάνει την αναγνώριση σημαντικών ακαδημαϊκών σχολών από όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι αρκετοί καθηγητές του πανεπιστημίου, που έχουν θέσεις σε «διάσημα» πανεπιστήμια, συμμετέχουν εθελοντικά και αμισθί σε μαθήματα του Πανεπιστημίου του Λαού.

Ιδρυτής και πρόεδρος του πρωτότυπου ιδρύματος είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Σάι Ρισέφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Business Week» μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν στην ίδρυση του πανεπιστημίου: «Η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση και πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», είπε. «Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλευόμαστε το Internet. Βοηθάμε τους ανθρώπους μέσω του Internet, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα».

Το Πανεπιστήμιο του Λαού αποτελεί αποκορύφωμα μιας ιδέας που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στον Ιστό. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προσφέρουν δωρεάν και online διαλέξεις και μαθήματα αρκετών καθηγητών τους, διαφημίζοντας έτσι τις σχολές τους. Και μπορεί ο καθένας με πρόσβαση στον Ιστό να μπορεί να τα παρακολουθήσει, με τη διαφορά όμως ότι δεν παίρνει πτυχίο ή έστω πιστοποίηση παρακολούθησης.

Μέχρι τώρα δηλαδή η παρακολούθηση online μαθημάτων γινόταν από τον ενδιαφερόμενο για καθαρά προσωπικούς σκοπούς και ικανοποίηση. Βέβαια, υπήρχε και ο θεσμός των ανοιχτών πανεπιστημίων. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο τέλος της οποίας ο φοιτητής έπαιρνε το πτυχίο του. Τα μαθήματα αυτά όμως κοστίζουν, και κοστίζουν πολλά χρήματα. Το Πανεπιστήμιο του Λαού ήρθε να καλύψει το κενό μεταξύ των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών εκπαίδευσης στον Ιστό και να συγκεράσει δωρεάν εκμάθηση και απονομή τίτλου στο τέλος των σπουδών.

Επιπλέον, υπηρεσίες e-learning παρέχουν:

5. Free Video Lectures

Δεν υπάρχουν σχόλια: