30 Αυγούστου 2010

Το μηνολόγιο ενός βιβλιοθηκονόμου



08-2008 

Διατίθεται η τελική μορφή του έργου "Εγγραφές Καθιερωμένων Τύπων", στα πλαίσια του Συλλογικού Καταλόγου των Δημοσίων Βιβλιοθηκών



09-08-1892 

Γεννιέται ο S.R. Ranganathan



14-08-1955 

Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Herbert Putnam, αμερικανός βιβλιοθηκονόμος, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Library of Congress Classification



20-08-2003 

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο φύλλο 1173/Β/20-08-2003, ο Κανονισμός Λειτουργίας των Δημοσίων Βιβλιοθηκών



31-08-2008 

Ολοκληρώνεται η πορεία της ομάδας εργασίας του ΥΠΕΠΘ για το Συλλογικό Κατάλογο Δημοσίων Βιβλιοθηκών

22 Αυγούστου 2010

Google Book Search (GBS)

Παραθέτουμε βίντεο από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποίηθηκε στις 26-06-2010 στα πλαίσια του ALA Annual Conference, με αντικείμενο “Panel Discussion on Life after the Google Book Search (GBS) Settlement”. Περισσότερες πληροφορίες για Google Book Settlement εδώ


Google Book Settlement Panel (1 of 4) from ALA Washington on Vimeo.


Google Book Settlement (2 of 4) from ALA Washington on Vimeo.


Google Book Settlement (3 of 4) from ALA Washington on Vimeo.


Google Book Settlement (4 of 4) from ALA Washington on Vimeo.

19 Αυγούστου 2010

Λέσχη Φίλων Κομικς


Στις 7 Φεβρουαρίου του 2009 υπογράφτηκε από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης Φίλων Κόμικς, το Καταστατικό της και άρχισε επίσημα να λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με σαφείς στόχους την διάδοση και ανάπτυξη των Κόμικς στην Ελλάδα.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.....

Η Λέσχη Φίλων Κόμικς ιδρύθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια με τη μορφή διαδικτυακού φόρουμ) και από την άνοιξη του 2009 απέκτησε στην Αθήνα (Μοναστηράκι) και το φυσικό της χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός τόπου συνεύρεσης και συνένωσης των απανταχού φίλων - αναγνωστών κομικς (όποιου είδους και εθνικότητας). 



Μεταξύ των ποικίλων δράσεων της Λέσχης (παρουσιάσεις, workshops, εκθέσεις, εκδόσεις κ.α.) στο φυσικό της χώρο λειτουργεί ΑΝΟΙΚΤΗ βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο διαθέτοντας στους ενδιαφερόμενους πρόσβαση σε δεκάδες περιοδικά και άλμπουμς, χωρίς επιβάρυνση και χρονικούς περιορισμούς. Το υλικό που "αναπαύεται" στα ράφια της βιβλιοθήκης της Λέσχης προέρχεται κυρίως από την ευγενική παραραχώρηση - προσφορά διαφόρων εκδοτών και ελλήνων δημιουργών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το έργο της Λέσχης.

Επιπλέον στα πλαίσια δράσης της Λέσχης και με μοχλό την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων έχουν καταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή 1.700 τίτλοι ελληνικών και ξένων εκδόσεων και έχουν ψηφιοποιηθεί γύρω στις 35.000 εξώφυλλα.

Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας της Λέσχης και κατ επέκταση της Βιβλιοθήκης είναι:

ΤΡΙΤΗ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 6-10 το βράδυ
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ : 10-2 το πρωί και 6-10 το βράδυ
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ 

Τον Αύγουστο η Λέσχη θα βρίσκεται σε διακοπές


Υ.Γ. Σύμφωνα με τους οικοδεσπότες:


Ευπρόσδεκτος όλος ο κόσμος, μέλη και μη, με μοναδικούς όρους την αγάπη για τα κόμικς και την πολιτισμένη συμπεριφορά

17 Αυγούστου 2010

Στις απώλειες μας


την ανάρτηση αυτή την κλέψαμε από το wordcity


Μερικές βιβλιοθήκες  είναι σαν εκείνες τις θάλασσες που,
ενώ κολυμπάς και ξαφνικά βυθίσεις το κεφάλι σου μες στο νερό,
ανοίγοντας τα μάτια σου, αφού αυτά συνηθίσουν την αλμύρα,
βλέπεις και ανακαλύπτεις ενάλιους θησαυρούς
που σε περίμεναν να ξαναεπιστρέψεις.
 

Έτσι, σήμερα, ξαναγύρισα με συγκεντρωμένη την προσοχή
στο έργο του Paolo Pellegrin “As I Was Dying”.
Χάριν στη τρισδιάστατη βιβλιοθήκη μου.
 

Χάριν στη τρισδιάστατη βιβλιοθήκη μου
έκανα ασκήσεις στον παρατατικό.
Πολύτιμος. Ο Pellegrin. Μα όχι  ο παρατατικός. Μα πως;
 

Γιατί αυτό που δε θα μπορούσα να δεχτώ είναι ότι το “απτό τέλος”, ένας θάνατος,
μπορεί να έχει πρόσχημα παρατατικού αντικαθιστώντας έναν μέλλοντα φόβου -
γιατί η συνειδητοποίηση της ομορφιάς δεν είναι τη στιγμή που τη χάνεις,
που, αποκλεισμένος στη παρατεταμένη συνήθεια, της δίνεις ονόματα και πεθαίνει,
είναι τη στιγμή που τη κερδίζεις, που μαθαίνεις να την κερδίζεις,
την διεκδικείς και ζει.

Ζωή.

13 Αυγούστου 2010

Ραδιοφωνική Εκπομπή: Τεχνηέντως #4


Σας προτείνουμε να ακούσετε την εκπομπή Τεχνηέντως Νο 4 (Ιούνιος 2010), όπου ο Αυγουστίνος Ζενάκος και ο Θεόφιλος Τραμπούλης συζητούν για το πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον πολιτισμό - τι είδους πολιτισμό έχουμε και τι είδους πολιτισμό θέλουμε. Μιλάνε για την ανάδυση ενός νέου τύπου κριτικής κατά του πολιτισμού, που επιστρατεύει την κρίση για απαξιώσει την κουλτούρα από «φιλελεύθερη» ιδεολογική σκοπιά και άρκετες άλλες ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Καλή σας ακρόαση

9 Αυγούστου 2010

Η εκδοτική περιπέτεια στην Ελλάδα



Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην «Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, από τους ανθρώπους του ΕΚΕΒΙ.


Η παρουσίαση βασίζεται σε έρευνα που ανέθεσε το ΕΚΕΒΙ στον κ. Β. Τσοκόπουλο με στόχο την καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε εκ του μηδενός μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αφού μέχρι τότε οι ελάχιστες ελληνικές εκδόσεις που απευθύνονταν σε περιορισμένο μορφωμένο κοινό κατέφθαναν από το τυπογραφεία της Δυτικής Ευρώπης.


Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30;


Τα πορίσματα της δεκαετούς και πλέον αναδίφησης στην ιστορία των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας, αλλά και στην καταγραφή και στην προσπάθεια διάσωσης των αρχείων τους, εμπεριέχονται στην ερευνητική μονογραφία με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση που υπογράφει ο Βάσιας Τσοκόπουλος Επιπλέον παρέχεται πλήρης προσβαση στο προγενέστερο ανθολόγιο: Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα 1880-1940 που εκπονήθηκε πάλι από τον Βάσια Τσοκόπουλο (ιδιαίτερα καλαίσθητη ψηφιακή μορφή).

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση το Ανθολογίου έχει γίνει από το ιστολόγιο Βολτίτσες με τίτλο "Κομμάτια Ιστορίας