9 Αυγούστου 2010

Η εκδοτική περιπέτεια στην ΕλλάδαΜια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην «Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, από τους ανθρώπους του ΕΚΕΒΙ.


Η παρουσίαση βασίζεται σε έρευνα που ανέθεσε το ΕΚΕΒΙ στον κ. Β. Τσοκόπουλο με στόχο την καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε εκ του μηδενός μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αφού μέχρι τότε οι ελάχιστες ελληνικές εκδόσεις που απευθύνονταν σε περιορισμένο μορφωμένο κοινό κατέφθαναν από το τυπογραφεία της Δυτικής Ευρώπης.


Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30;


Τα πορίσματα της δεκαετούς και πλέον αναδίφησης στην ιστορία των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας, αλλά και στην καταγραφή και στην προσπάθεια διάσωσης των αρχείων τους, εμπεριέχονται στην ερευνητική μονογραφία με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση που υπογράφει ο Βάσιας Τσοκόπουλος Επιπλέον παρέχεται πλήρης προσβαση στο προγενέστερο ανθολόγιο: Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα 1880-1940 που εκπονήθηκε πάλι από τον Βάσια Τσοκόπουλο (ιδιαίτερα καλαίσθητη ψηφιακή μορφή).

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση το Ανθολογίου έχει γίνει από το ιστολόγιο Βολτίτσες με τίτλο "Κομμάτια Ιστορίας

1 σχόλιο:

librarian είπε...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που ευτυχώς για εμάς διατίθεται και μέσω ίντερνετ σε μια πολύ καλή ψηφιοποίηση. Χαίρομαι που παρόλο που έχει εκδοθεί πριν χρόνια συνεχίζει να αναφέρεται και να παρουσιάζεται.
Σε παραπέμπω και στη δική μου σχετική ανάρτηση:
http://voltitses.blogspot.com/2009/10/blog-post_21.html