16 Δεκεμβρίου 2011

Ανώνυμη απάντηση στην κρίση μας στην εισήγηση της προϊσταμένης της δημοτικής Βιβλιοθήκης ΧανίωνΑναδημοσίευση σχόλιου "ανώνυμου" που δεχθήκαμε για την ανάρτηση "Κρίνοντας μια εισήγηση από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών". Το δημοσιεύουμε ως ανάρτηση αυτούσιο, γιατί ως σχόλιο ίσως να μην έπεφτε στην αντίληψη κάποιων αναγνωστών του ιστολογίου. Παραθέσαμε ήδη τις απόψεις μας πάνω στο θέμα, στις οποίες και εμμένουμε, όχι λόγω φανατισμού αλλά επειδή αυτή είναι η εμπειρία μας και η γνώση μας στα ζητήματα της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης που θίξαμε. Παραθέτουμε και τον αντίλογο του "ανώνυμου" για να ακουστεί και η αντίθετη άποψη. 


"Στο σχόλιο τίθενται διάφορα θέματα. Παρά τις προσωπικές μου διαφωνίες δε θα τα αγγίξω, αφ ενός διότι αποτελούν αντικείμενο προσωπικών εκτιμήσεων και αφ ετέρου δεν έχω αρμοδιότητα. Περιορίζομαι αυστηρά, σε ότι είναι απτό και αποδεικνύεται. 
Οι βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων λοιπόν απασχολούν 11 βιβλιοθηκονόμους…Μόνο που το μέγεθος είναι αθροιστικό, αφού βρίσκονται μοιρασμένες, 6 στη βιβλιοθήκη ενηλίκων, 2 στην παιδική και ανά 1 στα τρία κέντρα παιδικής δημιουργίας.Κι αφού αυτό το βασικό δεν γνωρίζουμε, είμαστε σε θέση να κρίνουμε, να επικρίνουμε, να αξιολογούμε, να απαξιώνουμε και να διαμορφώνουμε απόψεις, βασιζόμενοι σε υποθέσεις και υπόνοιες. 
Είναι σφαλμένη η υπόνοια πως το ΑΒΕΚΤ υπήρχε από το 2004, αφού υπήρχε από το 1995 και ναι, η βιβλιοθήκη όντως αγόρασε την έκδοση 5,5 αντικαθιστώντας την 4,0.Επίσης θα ναι λάθος να μην αναφερθεί, πως για τον εκσυγχρονισμό των χώρων, είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες από τον Μάρτιο του 2006, όταν βρέθηκε επιτέλους μια δημοτική αρχή να συναινέσει.Για το ΑΒΕΚΤ ωστόσο, εκφράζεται μια εντυπωσιακή βεβαιότητα πως κανείς δε θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί. Όμως στο τέλος του 1995 ο τεχνικός του ΕΚΤ που το εγκατέστησε, εκπαίδευσε και το προσωπικό. Για το Πρόγραμμα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και απέκτησαν άριστη εξοικείωση 3 από τις 6 βιβλιοθηκονόμους, που και πρακτικά θα είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν.Η μεταφορά του δελτιοκαταλόγου σε ηλεκτρονική μορφή άρχισε άμεσα. Μέχρι το τέλος του 2006 είχε πραγματοποιηθεί η μεταφορά 8.000 τίτλων, αριθμός που πιστοποιεί βραδείς ρυθμούς, αλλά η εισαγωγή δεδομένων γινόταν παράλληλα με πολλαπλά και συχνά αυξημένα καθήκοντα, σε μια δεκαετία που χορηγήθηκαν πέντε μακροχρόνιες άδειες σε νέες μητέρες. Αργότερα υπήρχε πρόβλεψη σύστασης συνεργείου, προκειμένου να επισπευτεί η ολοκλήρωση του έργου, όπως είχε συμβεί και στις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου. Κι εδώ αναφερόμαστε αυστηρά για εισαγωγή βιβλιογραφικών δεδομένων και όχι θεματική ευρετηρίαση, αφού αυτή υπάρχει στο ίχνευμα του τοπογραφικού δελτίου.
Επομένως εκτός από κείνο τον απαρχαιωμένο Η/Υ που χρησίμευε για έγγραφα, χρήση ίντερνετ, mail και scanning υπήρχε στον ίδιο χώρο κι ένας δεύτερος, σύγχρονος με εγκατεστημένο το ΑΒΕΚΤ.Βέβαια θεωρώ αστείο να συζητάμε ότι αναλάμβανε υπάλληλος της μηχανογράφησης για να κάνει save αρχεία. Γιατί κάθε αρχείο που δημιουργείτο με το σκανάρισμα, έπαιρνε τίτλο, σωζόταν (σιγά τη δυσκολία!), πήγαινε στο φάκελο κι αμέσως έκλεινε, για να δημιουργηθεί το επόμενο κοκ. Η υπηρεσία μηχανογράφησης λοιπόν δεν έκανε save, αλλά έπαιρνε buck up κατά διαστήματα , που τα αποθήκευε στους δικούς της υπολογιστές. Είναι προφανές ότι η άποψη πως οι βιβλιοθηκονόμοι δε διαθέτουν τεχνογνωσία αιφνιδιάζει σαν απολύτως ανυπόστατη, αφού όλες είχαν επιμορφωθεί είτε μετέχοντας σε πρόγραμμα του Δήμου, είτε με δική τους πρωτοβουλία και σήμερα διαθέτουν εμπειρία χρόνων. Δε θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει διαφορετικά, αφού ακόμα και πριν 15 χρόνια, ήταν αδιανόητο να “σταθεί” βιβλιοθηκονόμος, χωρίς τουλάχιστον βασικές γνώσεις υπολογιστών, σε μια εποχή που η πληροφορία εν πολλοίς παρέχεται ΚΑΙ από το διαδίκτυο. Η κριτική είναι δεκτή. Η επιπόλαια κριτική είναι απαράδεκτη." 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάπου, κάπως κάποτε… όταν ξεκίνησα τα πρώτα μου δειλά βήματα… στο χώρο της «πρακτικής» βιβλιοθηκονομίας… και ήθελα τόσο πολύ να μάθω… πέτυχα στο διάβα μου μία βιβλιοθηκονόμο… που μου είπε κάτι που το κράτησα…
«Μην κρίνεις!... δεν μπορείς να φανταστείς… τι έχουμε περάσει… για να είμαστε εδώ… που είμαστε… για να καταφέρουμε αυτά που έχουμε καταφέρει…»
Το κράτησα… αλλά, τα χρόνια πέρασαν… συνάντησα και άλλους «μεγάλους» και μέσα σε εισαγωγικά, γιατί κάποιοι από αυτούς ήταν μόνο στα χρόνια και κάποιοι, φυσικά, όχι μόνο…
Και έμαθα… και γνώρισα… και είδα… και ποτέ δεν έκρινα…
Αλλά, νομίζω ότι η ώρα έφτασε… μετά και από τα δικά μου χρόνια εμπειρίας… και πάντα με σεβασμό προς όλους τους «μεγάλους»… να μιλήσω…
Φυσικά και αγωνιστήκατε… φυσικά και παλέψατε… με κουστουμάτους διαφόρων άσχετων καθισμάτων…
αλλά,
Τελικά.. αλλαγή δεν έγινε… Τι καταφέρατε; Πάντα το είχα απορία;
Αναρωτηθήκατε ποτέ… εσείς οι περισσότεροι «μεγάλοι» τι σημαίνει διά βίου μάθηση…
Γιατί εμείς οι «μικροί» για να καταφέρουμε να φτάσουμε στις χαμηλές σας ριζωμένες θέσεις… σπουδάζουμε ακόμη… μεταπτυχιακά… κατατακτήριες… υπολογιστές… ξένες γλώσσες… και φυσικά δεν σταματάμε… ποτέ να ενημερωνόμαστε…
Ενώ, εσείς, λοιπόν, συνεχίζετε να μιλάτε με ορολογίες που είναι ξεχασμένες… και που για τις καταλάβουμε θα πρέπει να ανοίξουμε λεξικό = τοπογραφικό δελτίο!!! Εμείς μιλάμε, μέσα από πληροφοριακά εργαλεία για web 2….
Για αυτό, λοιπόν, σταματήστε… να καλλιεργείτε… το ύφος του «μεγάλου»…
Πρώτον, γιατί απλά μεγαλώσαμε…
Και δεύτερον, σχετικά με το σχόλιό σας…
Α) Ιστορικά, γνωρίζουμε τη μεγάλη διαφορά ΑΒΕΚΤ 4 με ΑΒΕΚΤ 5.5…
&
Β) Αριθμητικά, γνωρίζουμε… 2006 – 1995 = 11 χρόνια!!!!

Πιστεύω, ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς… η ευκαιρία, για αξιοποίηση και αναγνώριση των βιβλιοθηκών και κατ’ επέκταση των βιβλιοθηκονόμων, μάλλον χάθηκε…. Αλλά, τελικά, ποιος είναι κερδισμένος; Αυτός που έχει τη γνώση; ή αυτός που έχει τη θέση;

Αυτά…
Να είστε πάντα καλά…
Μ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ας με συγχωρήσουν οι νεώτεροι για τον άγνωστο “τοπογραφικό κατάλογο”.
Ήταν όμως ο κατάλογος που στάθηκε απίστευτα πολύτιμος κατά τη μηχανογράφηση του υλικού των βιβλιοθηκών, αφού από τα δελτία του μετέφεραν τα δεδομένα. Εκτός από τα πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία, περιείχε έτοιμη και τη θεματική ευρετηρίαση.

Ανώνυμος είπε...

…Και κάποιες φορές, που η ζωή μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και μας καλεί να τη φροντίσουμε, να δείτε πράγματα που μένουν στη μέση και προγραμματισμοί που ανατρέπονται.

ggk είπε...

Συγγνώμη αλλά τα συγκεκριμένα δεδομένα επιβεβαιώνουν όσα αναφέρθηκαν στην κριτική του e-scriptorum.
8.000 τίτλοι μέσα σε 11 χρόνια είναι απειροελάχιστοι, όταν μάλιστα από ότι κατάλαβα, γινόταν απλή αντιγραφή από τον δελτιοκατάλογο.
Όντως, το προσωπικό δεν είναι τόσο πολύ όσο ακούστηκε στο post (και εγώ νόμισα ότι ήταν 11 στην ενηλίκων και στην παιδική) αλλά και πάλι πρέπει να μιλάμε για περίπου 3-5 εγγραφές ανά ημέρα.
Το συγκεκριμένο σχόλιο μάλλον το έχει αφήσει κάποιος υπάλληλος της βιβλιοθήκης. Λυπάμαι πολύ που δεν σχολίασε και τα θέματα συμπεριφοράς που αναφέρθηκαν. Εξίσου και ίσως περισσότερο σημαντικά από τη μηχανογράφηση.
Εξακολουθώ να συμφωνώ με την κριτική του e-scriptorum ότι αυτή δεν ήταν εισήγηση για συνέδριο από τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα μας έχουμε παραδείγματα όπως αυτά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς. Δεν ξέρω αν κατάλαβα λάθος αλλά νομίζω ότι αυτό ήθελαν να πουν μέσω της κριτικής. Σε ένα συνέδριο πρέπει να παρουσιάζονται οι καλές, καινοτόμες και αποτελεσματικές πρακτικές.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για διαστήματα χωρίς εγγραφές. Μακροχρόνιες άδειες μητέρων, κανονικές άδειες, προσωπικού, μειωμένο προσωπικό λόγω ρεπό για την απασχόληση απογευμάτων και Σαββάτου, απόσπαση υπαλλήλου. Γίνεται αντιληπτό ότι δε συνυπήρχε τόσο προσωπικό και όφειλε να αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα τη γνωστή καθημερινότητα.
Δεν ανήκω στο προσωπικό και ακριβώς προς αποφυγήν αυτής της παρεξήγησης, δήλωσα εξ αρχής ότι δεν έχω αρμοδιότητα.

ggk είπε...

Κοιτάξτε να δείτε, όλα όσα αναφέρετε είναι αυτά που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και δεν θα κάτσουμε να τα αναλύσουμε γιατί η συζήτηση θα πάει αλλού.
Επίσης, προτείνω να μη μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε το 7ωρο ενός βιβλιοθηκονόμου σε δημοτική βιβλιοθήκη γιατί θα δείτε ότι θα υπήρχε περιθώριο να περαστούν περισσότερες εγγραφές (ειδικά αφού πρόκειται για απλή αντιγραφή).
Το θέμα είναι ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν είναι άξιες αναφοράς σε συνέδρια.
Θέλω να επαναλάβω και εδώ όμως ότι προσωπικά δεν κατηγορώ την προϊσταμένη. Σύμφωνα με αυτά που λέτε και εσείς πράγματι κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και στην τελική νομίζω ότι οι ομιλητές του συνεδρίου έκαναν τις εισηγήσεις κατόπιν πρόσκλησης.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Έχει ενδιαφέρον μια παράλληλη είδηση του Cretalive.gr., την οποία αναπαραρήγαγε η Zougla.gr, που από αυτήν το αναπαρήγαγαν τα kala-nea.gr (ουφ) περί αύξησης αναγνωσιμότητας στις ΠΑΙΔΙΚΕΣ βιβλιοθήκες των Χανίων. Η αύξηση αποδίδεται (εκτός των άλλων) "στο “μεράκι” των 11 βιβλιοθηκονόμων". Στο άρθρο συνολικά αναφέρονται περίπου 20.500 δανεισμοί στις παιδικές βιβλιοθήκες το 2010 (από τις 30.000 που αναφέρει στην εισήγησή της η διευθύντρια της βιβλιοθήκης συνολικά.

σημ.: το άρθρο εδώ: http://www.kala-nea.gr/archives/26124

ggk είπε...

...ντάξει, δε θα βγει άκρη. όλοι θα μείνουμε με την απορία.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι,εαν θεωρείτε οτι με αυτού του είδους και του ύφους την κριτική και διάλογο θα πάμε μπροστά είστε μακριά νυχτωμένοι....

e-scriptorum είπε...

Συγχαρητήρια Επιστολή Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης στον Δήμαρχο Χανίων για τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών.

http://www.agonaskritis.gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89/