31 Οκτωβρίου 2012

Οι εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στο διαδίκτυο


Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση λειτουργεί ως ένας τόπος πολιτισμού για το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα. Στόχος η προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, η υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, η καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, η εκπαίδευση για τα παιδιά και η διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στα πλαίσια αυτά διατίθενται στο διαδίκτυο ελεύθερα βίντεο διαφόρων εκδηλώσεων που φιλοξενούνται από τη Στέγη, τόσο στην ίδια την ιστοσελίδα του οργανισμού, όσο και στο προφίλ της στην πλατφόρμα vimeo.
 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:



- Η κοινωνία των πολιτών στο Διαδίκτυο 
- Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο: Αναγκαίο καλό ή κακό; 
- Το Διαδίκτυο, η δημοκρατία και η δημοσιογραφία των πολιτών
 
- Η νέα μετανάστευση των Ελλήνων 
- Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται 
- Πώς μετασχηματίζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις στην εποχή των κοινωνικών δικτύων 
- Κοινωνική αλληλεγγύη: Προσωπικές μαρτυρίες
- Εκπαίδευση και μετανάστευση 
- Μια κοινωνία σε πόλωση: Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της Ευρώπης 
- Παγκοσμιοποίηση και κοινωνική ανισότητα 
- Πολιτική βία και φανατισμός 
- Ηθικό, Νόμιμο, Πολιτικό
- Οι πολιτισμικές ρίζες της κρίσης 
- Γιατί οι τέχνες και τα γράμματα δεν είναι πολυτέλεια σε εποχή κρίσης
- Κοσμοπολίτικες κουλτούρες: Πραγματικότητα ή ουτοπία; 
 

- Δημ. Νανόπουλος: Ο θαυμαστός κόσμος του Higgs 
- Γ. Μπαμπινιώτης & Δ.: Επιστήμες και Ανθρωπισμός 
- Πολυσύμπαν (Multiverse) και LHC: Το πείραμα του CERN 
- Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιον βαθμό επαληθεύεται 
 
- Τα Απομνημονεύματα πολιτικών προσώπων κατά πόσο φωτίζουν την ιστορική κατανόηση 
- Η διδασκαλία της μεταπολεμικής ιστορίας μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια
- Η διδασκαλία της Ιστορίας σε διαφορετικές εποχές  
- Η βιογραφία: Πρόκειται για σπάνιο ή υποτιμημένο είδος στην Ελλάδα;
- Η κίνηση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων στα λιμάνια της Μεσογείου στην αρχαιότητα και σήμερα 
- Γιατί γιορτάζουμε την είσοδο της χώρας στον πόλεμο και όχι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου; 
 


- Ο Στρατής Τσίρκας σήμερα: Η σημασία της μετεμφυλιακής λογοτεχνίας για τις μετά το Πολυτεχνείο γενιές
- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας και οι ήρωές του 
- Η χρήση της ιστορίας στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη
- Το νουάρ της Μεσογείου
- Όταν η πεζογραφία στοχάζεται πάνω στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας

- Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες: Μια σχέση σε ένταση 
- Η Παγκόσμια πόλη σήμερα


21 Οκτωβρίου 2012

Δανειστική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου από το ιστολόγιο Roadartist......... athens...

αναπαραγωγή post του ιστολογίου Roadartist......... athens...
 
 
 
 
Όσοι διαβάζουν το blog, γνωρίζουν πόσο πολύ αγαπώ τα βιβλία. Η γνώση είναι δύναμη, έτσι μας μάθανε και πραγματικά ισχύει. Διαβάζοντας διευρύνεται η αντίληψη σου και γίνεσαι κριτικός.  Ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της οικονομικής κρίσης είναι η παιδεία. Κάθε ευαισθητοποιημένος πολιτικός, αν θα ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη της χώρας, πρώτα θα έβαζε ως στόχο την επένδυση στην παιδεία, γιατί ακριβώς με αυτό τον τρόπο επενδύεις στο αύριο της χώρας σου. Θα προσπαθούσε να κρατήσει τους νέους πάση θυσία στη χώρα τους, ώστε να προσφέρουν σε αυτή.

Γνωρίζω πως οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές, έχετε υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς σας, παράλληλα καλείστε να πληρώσετε υψηλούς, παράλογους και άδικους φόρους, ενώ είναι πιθανό οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας να είναι άνεργο.

Είναι βέβαιο πως έχετε περιορίσει τα έξοδα σας, ίσως αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στα απαραίτητα. Κάποιοι γράψατε σε προηγούμενη ανάρτηση πως πλέον δεν μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για την αγορά βιβλίων όπως στο παρελθόν (και εγώ δε μπορώ όσα πριν χρόνια).




Αυτή λοιπόν η ανάρτηση θέλει να σας ανοίξει ένα δρόμο. Θέλει να φωνάξει δυνατά πως υπάρχουν τρόποι κάποιος να μορφωθεί και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης άρα και ζωής του, διαβάζοντας βιβλία για τα οποία δεν θα χρειαστεί να πληρώσει απολύτως τίποτα.


Σήμερα σκέφτηκα να σας παρουσιάσω την πιο αγαπημένη μου δανειστική βιβλιοθήκη στην πόλη μου. Χρησιμοποιώ τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σχεδόν 8 χρόνια και έχω τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο από το Ίδρυμα, όσο και από τους υπαλλήλους του.



Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1966 ως δανειστική με ελεύθερη είσοδο και διαθέτει συλλογές σε έντυπο και ψηφιακό υλικό σε αρκετούς θεματικούς τομείς. Αποτελεί ένα ευχάριστο περιβάλλον μελέτης για χιλιάδες επισκέπτες. Σε καθημερινή βάση φιλοξενούνται στους χώρους της και χρησιμοποιούν ελεύθερα τα αναγνωστήρια, τους υπολογιστές και το υλικό της μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες κ.λπ. 


Η μόνη αλήθεια είναι πως αν αγαπάς πολύ κάτι, βρίσκεις πάντα χρόνο για αυτό. 
Έτσι αν αγαπάς πραγματικά τα βιβλία, τότε θα βρεις τρόπο και χρόνο για να τα απολαύσεις.  Αρκεί να τα αναζητήσεις.   
Εκείνο που χρειάζεται είναι αληθινή αγάπη και μεράκι, ή απλά να μυηθείς στο απίστευτο και μαγικό ταξίδι με ένα βιβλίο και έπειτα δε θα υπάρχει γυρισμός. 


Χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στους ευγενικούς, πάντα εξυπηρετικούς υπαλλήλους του.  Τους το απευθύνω και μέσω αυτής της ανάρτησης.

Όσοι ενδιαφέρεστε περιηγηθείτε στο site για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης : πατώντας εδώ


Στοιχεία επικοινωνίας με τη Βιβλιοθήκη:
Τηλ: 210-9469600 και 210-9469631 - 32
e-mail: lib@eugenfound.edu.gr

Ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 8:30 - 20:00

Παρασκευή 8:30 - 15:30

Σάββατο 8:30 - 15:30


Περισσότερες πληροφορίες : εδώ

13 Οκτωβρίου 2012

Εικαστική Απεικόνιση του Βιβλίου και της Ανάγνωσης




Η συλλογή Εικαστική Απεικόνιση του Βιβλίου και της Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει το βιβλίο στην ελληνική εικαστική απεικόνιση από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και περιλαμβάνει περισσότερα από 300 έργα. Αρχικά το αρχείο ήταν διαθέσιμο με τη μορφή διαφανειών. Αυτή την στιγμή διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, όπυ  δίνεται η δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει το περιεχόμενο του αρχείου, εύκολα και γρήγορα. 

Το αρχείο εντοπίζει το βιβλίο ως προσφιλές θέμα στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Αναζητεί τις σχετικές απεικονίσεις, καθώς το βιβλίο δεν είναι απλώς αντικείμενο ανάγνωσης αλλά και σύμβολο της πνευματικής υποστάσεως του ανθρώπου, ένας τόπος γνωριμίας και τρόπος συνεπαφής των ανθρώπων.

Ανατρέχοντας στο διάστημα από το 1750 μέχρι τις μέρες μας, η σύνταξη του αρχείου οργανώθηκε και κινήθηκε πάνω σε κατευθυντήριες που αναφέρονται είτε στις επιμέρους θεματολογικές ομάδες είτε στις υποπεριόδους της Ιστορίας της Τέχνης στη νεότερη Ελλάδα. Η σύνταξη του αρχείου ανετέθη στον Γιάννη Χ. Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονα, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης. 

Θεματικές Ομάδες του Αρχείου
- Το βιβλίο ως κυρίαρχο θέμα της εικαστικής σύνθεσης : Εξαίρεται η αισθητική του δεμένου τόμου, το παλιό πολύτιμο αντικείμενο.
- Το βιβλίο ως επιμέρους συνθετικό στοιχείο σε Νεκρές φύσεις, όπου συχνά συνοδεύεται από μουσικά όργανα, φρούτα, καρπούς, ανθοδοχεία, κλπ.
- Το βιβλίο και η ανθρώπινη μορφή.
(i) Σε μεγάλη συχνότητα παρουσιάζεται το θέμα της ατομικής ανάγνωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εστίαση στις μορφές παιδιών που μελετούν.
(ii) Λιγότερο συχνή αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι η απεικόνιση ομαδικής ανάγνωσης σε επίπεδο κατήχησης ή μαθήματος. Εξέχον παράδειγμα το Κρυφό Σχολειό του Γύζη.
(iii) Συχνότερη όλων είναι η παρουσία ανοικτών ή κλειστών βιβλίων που συνοδεύουν προσωπογραφίες. Η σκοπούμενη αίσθηση εντείνεται από την ύπαρξη μιας ολόκληρης βιβλιοθήκης στο φόντο. Αυτό γίνεται κάπως στερεότυπα στα πορτρέτα πανεπιστημιακών δασκάλων.
- Το βιβλίο παρουσιάζεται και σαν σύμβολο πίστης σε πίνακες με έμμεσο ή άμεσο θρησκευτικό περιεχόμενο. Συνηθέστερη σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι η εμμονή στα γνωστά βυζαντινά πρότυπα (Φ. Κόντογλου), ενώ, όταν η τεχνοτροπία του ζωγράφου το επιτρέπει, έχουμε πολύ πιο ελεύθερες απεικονίσεις (Κ.Παρθένης).
- Το βιβλίο ως γενικότερο σύμβολο ελεύθερης και περήφανης ιδεολογικής τοποθέτησης (π.χ. το θέμα του εμπρησμού από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εντυπωσιακό παράδειγμα προσφέρει ο Α. Τάσσος με το χαρακτικό του Αναφορά στον Γκόγια - εμείς το είδαμε κι αυτό. (11.10.1967).
(στ) Το βιβλίο ως αντικείμενο με μεταφυσικές προεκτάσεις (π.χ. η τεράστια μεταλλική κατασκευή σε σχήμα βιβλίου από τον Ν. Τζιώτη, η κατασκευή του Γ. Κουνέλη όπου τα βιβλία χρησιμοποιούνται ως σχιστόπλακες στη δόμηση μιας ιδιότυπης τοιχοποιίας).

Στον τομέα της ζωγραφικής (όπου σημειώνονται και τα πλείστα παραδείγματα απεικόνισης βιβλίων), οι καλλιτέχνες ομαδοποιούνται σε τέσσερις βασικές χρονολογικές ενότητες: Ο αριθμός αυτών που εντοπίστηκαν ως τώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αναφέρονται επιλεκτικά οι διασημότεροι: Από την Επτανησιακή ζωγραφική στον Παρθένη, Από τον Παρθένη στον Παπαλουκά, Η γενιά του '30, Οι νεότεροι. 

Από τον κατάλογο που παρατίθεται βλέπουμε ότι σε όλη τη διαδρομή της νεοελληνικής ζωγραφικής υπάρχει ζωντανή και στενή σχέση ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και το βιβλίο. Αυτό ισχύει σε μικρότερη κλίμακα για τα έργα γλυπτικής όπου η θεματολογία δύσκολα περιλαμβάνει τα βιβλία, με εξαίρεση εκείνα που κρατούν ανθρώπινες μορφές σε κάποια ανάγλυφα ή ολόσωμες παραστάσεις. Πιο πρωτότυπες απεικονίσεις σημειώνονται στα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου (Καμένα βιβλία) και του Ν. Τζιώτη.