7 Σεπτεμβρίου 2013

Βιβλιοθήκη και Αρχείο Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης



Η Βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ διαθέτει 5.500 εξειδικευμένες εκδόσεις και 128 τίτλους περιοδικών στους κλάδους της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, της μουσειολογίας καθώς και στους κλάδους ιστορίας της φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας, της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού,των νέων τεχνολογιών και των πολυμέσων, συλλογών και εκθέσεων άλλων μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και της λογοτεχνίας.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιέχει και μια συλλογή ηχητικών έργων σύγχρονων εκπροσώπων της sound art (ηλεκτρονική, περιβαλλοντική, πειραματική, κ.ά.), Εμπλουτίζεται συνεχώς προς εξυπηρέτηση της επιστημονικής έρευνας, της συγγραφής και ενημέρωσης του προσωπικού, των επισκεπτών - ερευνητών και των καλλιτεχνών. Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης γίνεται με δωρεές, αγορές και ανταλλαγές με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 

Aποστολή της βιβλιοθήκης είναι να υποστηριχθούν οι ερευνητικές προσπάθειες των μελών προσωπικού του ΕΜΣΤ, των ερευνητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί 9:00 – 17:00 καθημερινά.
Δεν είναι δανειστική αλλά είναι ανοιχτή στο κοινό. (επίσκεψη κατόπιν ραντεβού)


Το Αρχείο Καλλιτεχνών προέρχεται από δωρεές Έλληνων καλλιτεχνών και γκαλερί, υλικού που αφορά τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Τα αρχεία αυτά αποτελούνται από καταλόγους, βιβλία, προσκλήσεις εκθέσεων, οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα καλλιτεχνών, αλληλογραφία, κριτικές, φωτογραφίες έργων και βιογραφικά στοιχεία.

Σημαντική υεωρείται η δωρεά των αρχείων Μπίας Ντάβου - Παντελή Ξαγοράρη από τον γιο τους Ζάφο Ξαγοράρη. Το αρχείο περιλαμβάνει πάνω από 2.000 τεκμήρια στα οποία συγκαταλέγονται χειρόγραφα των δύο καλλιτεχνών, η αλληλογραφία μεταξύ τους και με άλλους καλλιτέχνες, αλληλογραφία με επίσημους εικαστικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και το Υπουργείο Πολιτισμού, αρχειακό υλικό της γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ, η οποία πρωτοστάτησε στην καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του ΄70, αρχειακό υλικό από τους συνδέσμους Σύγχρονης Τέχνης και Καλλιτεχνών και άλλο ποικίλο υλικό. Το αρχείο Δανιήλ, σημαντικό και αυτό στην ποσότητα των τεκμηρίων του, περιλαμβάνει βιβλία τέχνης, καταλόγους εκθέσεων και προσκλήσεις από την ελληνική αλλά και από την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή, ιδιαίτερα του Παρισιού.


Ο on-line καταλογος αναζήτησης υλικού της Βιβλιοθήκης τη στιγμή που δημοσιεύονταν η παρούσα ανάρτηση δεν λειτουρούσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: