9 Νοεμβρίου 2013

Only Connect … Discovery pathways, library explorations, and the information adventure
Walsh, Andrew and Coonan, Emma (2013). Only Connect … Discovery pathways, library explorations, and the information adventure. Innovative Libraries, Huddersfield.


 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρόκειται για ένα anarcho-narrative (un)book, το οποίο αναφέρεται στην Πληροφοριακή Παιδεία. Κάθε κεφάλαιο είναι γραμμένο από διαφορετικούς συγγραφείς και περιλαμβάνει δύο τμήματα τα οποία παρουσιάζουν δύο αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με το ταξίδι ανακάλυψης των πληροφοριών.

Στο πρώτο τμήμα, που ονομάζεται «The Mapmakers» οι βιβλιοθηκονόμοι προσφέρουν μια σειρά από προσεγμένες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς οι «learners» ανακαλύπτουν, διαπραγματεύονται και κατασκευάζουν τη γνώση.

Το δεύτερο τμήμα ονομάζεται «Travellers». Σε αυτό οι συγγραφείς αναφέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από εκείνον που επιβάλλεται από τη σκοπιά της Παιδείας. Δίνουν έμφαση στο στοχαστικό κομμάτι με το οποίο οι «learners» με μια γρήγορη ματιά βλέπουν των εαυτών τους ως προς τη διαδικασία εκμάθησης και συγχρόνως, το πώς τοποθετούνται σε μια νέα θέση κατά την οποία παρατηρούν των εαυτό τους αναφορικά με την εκμάθηση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημιουργικά «βιβλία» που έχουν εκδοθεί σχετικά με το θέμα του, δεδομένου του ίδιου του περιεχομένου του. Για παράδειγμα ένα κεφάλαιο παρουσιάζεται με το διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων prezi:

http://prezi.com/kfw2el-u9vow/exploring-information-landscapes-bubbles-facilitating-students-discovery-of-their-information-selves/

Ένα άλλο χρησιμοποιεί την ερευνητική αναζήτηση μέσα από videos και το σχετικό παιχνίδι

http://adventuresofsirlearnsalot.blogspot.sg/

 Διατίθεται ως δωρεάν e-book με άδεια Creative Commons σε μορφή Epub και pdf.

Απλά απολαύστε το…

http://eprints.hud.ac.uk/17339/
Δεν υπάρχουν σχόλια: