18 Απριλίου 2008

Βιβλιοθηκονομία εν Ελλάδι εν έτη 2008

Το Τμήμα της καταλογογράφησης στη βιβλιοθήκη θεσμικού φορέα αποκαλείται από τους άλλους εργαζόμενους "Το Τμήμα των Σκλάβων"...... 500 βιβλιοθηκόνομοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Ας μας δείξει κάποιος μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που αντέδρασε ή αντιδρά δυναμικά........και δεν έχει μείνει στα λόγια............

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βιβλιοθηκονομία στην Ελλάδα. Υπάρχει? Πράγματι έχω αναρωτηθεί πολλές φορές. Τι να αναφέρω τις σχολικές βιβλιοθήκες, τις Πανεπιστημιακές, το οτι προσλαμβάνονται ατομα με άλλες ειδικότητες? Δεν υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του βιβλιοθηκονόμου. Οι επίσημοι φορείς δεν παίρνουν θέση, οι ενώσεις δεν διεκδικούν και οι βιβλιοθηκονόμοι....τι να κανει ο καθένας χωριστά? Ενας κούκους δεν φέρνει την άνοιξη, όπως πολυ σωστά μας έμαθαν.

e-scriptorum είπε...

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι απογοητευμένοι βιβλιοθηκονόμοι και αρχειονόμοι. Εκτιμούμε ότι βιβλιοθηκονομία στην Ελλάδα υπάρχει.
Όμως, όπως και τόσα άλλα ζητήματα, υπάρχει με το γνωστό "ελληνικό τρόπο". Το μεγάλο ζήτημα λοιπόν είναι ΠΩΣ υπάρχει και ΠΩΣ λειτουργεί. Μεγάλο θέμα. Εδώ είμαστε, μπορούμε σταδιακά να το θίξουμε.
Ως αρχική τοποθέτηση λέμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε μόνο από τους διάφορους φορείς παράγοντες. θεωρούμε ότι το βασικότερο είναι να αποκτήσουμε αρχικά συλλογική συνείδηση ο καθένας ατομικά, σταδιακά ως ομάδες και πάει λέγοντας. Ένα από τα μειονέκτημα μας είναι ότι ομφαλοσκοπούμε.