11 Απριλίου 2008

Elxis - Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ανοιχτού ΚώδικαΤο Elxis είναι ένα ανοιχτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία GoUp. Πρόκειται για μια εφαρμογή για το Διαδίκτυο, γραμμένη στη γλώσσα προγραμματισμού PHP, που χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση των πληροφοριών της, συνήθως την MySQL 4.1.x ή κάποια νεότερη έκδοση της. Κυκλοφορεί υπό την άδεια GNU/GPL.

Το Elxis βασίζεται στη φιλοσοφία, ότι θα παρέχει στους οργανισμούς ένα σύστημα που θα αυτοματοποιεί τις διαδικασίες κατά την εφαρμογή αλλαγών με ευελιξία, ευχρηστία, θα εξασφαλίζει δυναμικό περιεχόμενο, το οποίο θα είναι διαδραστικό και τέλος, θα χειρίζεται αυτόματα όλες τις λειτουργίες που έχουν σχέση με την πλοήγηση.

Είναι ένα γενικής χρήσης εργαλείο, το οποίο βοηθάει στη δημιουργία και στη συντήρηση δικτυακών τόπων (Πύλες, blogs, κ.ά.). Μετά την εγκατάστασή του, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την ενημέρωση του δικτυακού τόπου. Από τους δημιουργούς του υποστηρίζεται ότι αν οι χρήστες γνωρίζουν να πληκτρολογήσουν ένα έγγραφο στο Ms Word, τότε μπορούν σίγουρα, να χρησιμοποιήσουν το Elxis. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Κύριος στόχος του είναι η λήψη, η αποθήκευση, η διαχείριση και η παρουσίαση του περιεχομένου σε ένα δικτυακό τόπο. Με τον όρο περιεχόμενο εννοούνται εδώ, όλα τα κείμενα, εικόνες, αρχεία πολυμέσων, έγγραφα του Ms Office, έγγραφα PDF κ.ά. Με άλλα λόγια όλες τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε έναν δικτυακό τόπο.

Δημιουργεί πολυγλωσσικό περιεχόμενο, αφού έχει τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης των κειμένων σε πολλές γλώσσες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσου του πίνακα διαχείρισης. Η μετάφραση είναι μηχανική και δεν υπάρχει απόλυτη πιστότητα, ωστόσο παραμένει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο διευκολύνει τους χρήστες του. Δεν υπάρχει πρακτικός περιορισμός στον αριθμό των γλωσσών που μπορεί να υποστηρίξει. Επίσης, μπορεί να διαμορφώσει την εμφάνιση του δικτυακού τόπου, βάσει της επιλεγμένης γλώσσας.

Διαθέτει μια σειρά από μηχανισμούς ασφαλείας, που το προστατεύουν από κακόβουλες ενέργειες. Επίσης, διαθέτει ένα ευέλικτο και πλήρως παραμετροποιημένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Βάσει αυτού ορίζονται οι ομάδες χρηστών και τα δικαιώματα που έχει η κάθε μία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να οριστούν επιπλέον, βοηθοί διαχειριστές με τόσα δικαιώματα όσα ο υπερδιαχειριστής επιτρέπει, επίπεδα πρόσβασης στο περιεχόμενο του δικτυακού τόπου, και το τι θα βλέπει ο εκάστοτε χρήστης, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο θα ανήκει. Κατ’ επέκταση υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο από όλους, του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο μόνο από εγγεγραμμένους τελικούς χρήστες και του περιεχομένου που θα είναι προσπελάσιμο μόνο από όσους είναι συνδρομητές κ.ο.κ.


Παραδείγματα υλοποίησης του Elxis. Ενδεικτικά:

Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη - Βιβλιοθήκης Συλλόγου Φιλοτιτών Νάξου.
Σύλλογος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ειδήσεις. Εβδομαδιαία Εφημερίδα του Νομού Κιλκίς.
Kozani-magazine.gr.
Εκδόσεις Πορφύρα.
Fmvoice. Ελληνικό ανεξάρτητο ειδησιογραφικό portal και διαδυκτιακός ραδιοφωνικός σταθμός.
Διεθνής Ένωση Αστυνομικών.
Παιδαγωγικό Τμήμα Αθηνών.
Ταξιδιωτικός Οδηγός Ικαρίας.
Ελληνικό Οnline Paintball Magazine.


Σύνταξη κειμένου Μ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: