23 Απριλίου 2009

Αρχείο Εθνικού Θεάτρου

 
Το Aρχείο του Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ) αποτελείται από σπάνιο και, μερικές φορές, μοναδικό υλικό το οποίο αφορά τις παραστάσεις από το 1932 μέχρι σήμερα. Αποτελείται από έντυπο υλικό (προγράμματα των παραστάσεων και αποκόμματα εφημερίδων), από φωτογραφίες των παραστάσεων και από ηχητικά ντοκουμέντα. Από το 1995 μάλιστα που βιντεοσκοπούνται συστηματικά όλες οι παραστάσεις υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό.  

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς υλικού του Aρχείου του ΕΘ, επιπλέον αναπτύχθηκε λογισμικό αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης του ψηφιοποιημένου αρχείου. Το λογισμικό αυτό περιλαμβάνει προχωρημένες τεχνικές ανάκτησης πληροφορίας (π.χ δημιουργία θησαυρών του υλικού τεκμηρίωσης), διαθέτει ειδική φωνητική διεπαφή για τους χρήστες με μειωμένη όραση (τεχνολογία σύνθεσης φωνής από κείμενο (text-to-speech)) και χρησιμοποιεί διεθνή πρότυπα και σύγχρονες τεχνικές οργάνωσης για την τεκμηρίωση του υλικού. Η επιστημονική τεκμηρίωση του αρχείου, έχει γίνει από ειδικούς θεατρολόγους. 

Το έργο συμπληρώνεται με τη δημιουργία δύο τρίγλωσσων πολυμεσικών εφαρμογών (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) με τίτλους «Το Εθνικό Θέατρο στα Επιδαύρια» και «Η ιστορία του θεάτρου μέσα από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου» οι οποίες θα προβάλουν το αρχείο του ΕΘ στο ευρύ κοινό. Το ψηφιοποιημένο λοιπόν Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει υλικό των παραστάσεων που το ΕΘ παρουσίασε, από το 1932 έως το 2005. Συγκεκριμένα, περιέχει 1366 ψηφιοποιημένα προγράµµατα των παραστάσεων, 8552 αποκόµµατα εφηµερίδων σχετικά με τις παραστάσεις και κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον τύπο,13139 φωτογραφίες, 535 ηχητικά ντοκουµέντα (από το 1955) και 114 βιντεοσκοπήσεις (από το 1994).  

Το έργο της ψηφιοποίησης και ανάδειξης του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου ανέλαβε το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ)με τον τίτλο «Σχεδίαση και ανάπτυξη του λογισμικού αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης του ψηφιακού υλικού - Διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού - Επιστημονική τεκμηρίωση του ψηφιακού πολιτιστικού υλικού & καταχώριση στη βάση δεδομένων - Σχεδίαση και ανάπτυξη των πολυμεσικών εφαρμογών για την προβολή της ψηφιακής πολιτιστικής συλλογής του Εθνικού Θεάτρου»

2 σχόλια:

librarian είπε...

Πάντα αποκομίζω κάτι καινούριο από εδώ.

Emmanuel Ninos είπε...

Υπέροχος ιστότοπος.
Βρίσκεις φωτογραφίες από τις θεατρικές παραστάσεις, ηχητικά ντοκουμέντα,
κριτικές από έντυπα της εποχής...
πραγματικός θησαυρός!