4 Νοεμβρίου 2010

Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία

Η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία (ΕΛΠΕ) έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και αριθμεί σήμερα περίπου 100 μέλη, Έλληνες ερευνητές της Παλαιογραφίας-Κωδικολογίας. Η ιδέα της ίδρυσης ενός σωματείου για τη μελέτη των ελληνικών χειρογράφων ανήκει σε μία ομάδα πτυχιούχων του Α.Π.Θ., που είχαν παρακολουθήσει τον διετή κύκλο μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας του Eυθυμίου Λίτσα στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 1993-1995. Στις 16 Δεκεμβρίου 1997, με την πράξη 3866 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η ΕΛΠΕ αποκτούσε την επίσημη αναγνώρισή της ως πανελλήνιο επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Σκοπός της ΕΛΠΕ είναι η μελέτη χειρογράφων και η προβολή της σημασίας τους της σημασίας τους ως πολιτιστικών αγαθών με:
α) τη μελέτη των θεωρητικών και πρακτικών θεμάτων της Παλαιογραφίας – Κωδικολογίας,
β) τη δημιουργία βιβλιοθήκης – αρχείου,
γ) την οργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων,
δ) την οργάνωση εκθέσεων χειρογράφων κ.ά.,
ε) την οργάνωση εκπαιδευτικών – ερευνητικών εκδρομών,
στ) την έκδοση περιοδικού και συγγραμμάτων,
ζ) τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ΄Ελληνες και ξένους επιστήμονες,
η) την ανάπτυξη επιστημονικών σχέσεων και τη συνεργασία με παρεμφερείς επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού».
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις, η ΕΛΠΕ εκτιμά ότι θα συμβάλλει στην ανεύρεση και συλλογή χειρογράφων, στη διάσωση και τη συντήρησή τους, στην καταλογογράφηση και την αρχειοθέτησή τους, γενικότερα στην προώθηση της παλαιογραφικής-κωδικολογικής έρευνας.

Η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία έχει εκδόσει δύο βιβλία:

Βιβλιογραφία Ελληνικής Παλαιογραφίας. Δημοσιεύματα Ελλήνων της 50ετίας 1951-2000. Πρώτη καταγραφή. Σύνταξη – Επιμέλεια Ε. Κ. Λίτσας, Α. Γ. Φωτιάδου, Σ. Θ. Ζιώγας, Θεσσαλονίκη 2003

Ταξίδι στον κόσμο των χειρογράφων, Κατάλογος Έκθεσης χειρογράφων Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Συντονισμός – Επιμέλεια Μαρία Πολίτη – Ελένη Παππά, Ελληνική παλαιογραφική Εταιρεία, Αθήνα 2004.

1 σχόλιο:

the stealer είπε...

Χαίρετε,
υπέροχο το μπλόγκ σας και πολύ διαφωτιστικό.

Είμαι τελειόφοιτη ελληνικής Φιλολογίας και κάνω την πτυχιακή μου πάνω στο έργο "Προς τον απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον" του Λουκιανού. Στο έργο υπάρχουν αναφορές στο εμπόριο βιβλίων κατά των 2ο μ.Χ αιώνα, στους βιβλιοσυλλέκτες του φαίνεσθαι και στη διακόσμηση των χειρογράφων της εποχής. Έψαχνα μερικές πληροφορίες σχετικά.. θα μπορούσατε να με βοηθήσετε..;

Ευχαριστώ πάααρα πολύ εκ των προτέρων..