30 Δεκεμβρίου 2010

Απόψε θα ‘χουμε μια όμορφη νύχτα


Τα μεθυσμένα αγγελούδια μου κοίτα
πως φτερουγίζουν στης στροφής τον αέρα

Με κάθε μου όνειρο με κάθε μου ελπίδα
γεμίζουν χρώματα την μαγική μου σφαίρα

Τα αλλοπαρμένα αγγελούδια μου κοίτα
πως ξεμυτάνε απ’ του ουρανού τα λημέρια

Πέφτοντας πάνω σε μια έρημη τσουλήθρα
έρχονται όλα να με βρουν εδώ πέρα

Κι όλοι το ξέρουν πως
απόψε θα έχουμε μια όμορφη νύχτα
κι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα

Απόψε θα έχουμε μια όμορφη νύχτα
κι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα

Απόψε θα έχουμε μια όμορφη νύχτα
κι αύριο θα είναι άλλη μια …

Σσσσστ!

21 Δεκεμβρίου 2010

on-line παρουσίαση εισηγήσεων συμποσίου "Η Europeana στην Ελλάδα"


Στις 19 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΤ το συμπόσιο 

Στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, μαγνητοσκοπημένες, τις παρουσιάσεις που έγιναν αλλά και της ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε. Επιπλέον το βίντεο κάθε ομιλητή συνοδεύεται από τις διαφάνειες παρουσιάστηκαν κατά την εκάστοτε εισήγηση.   

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης ανά συνεδρία αλλά και ανά εισηγητή, με βάση το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε.

Υπενθυμίζουμε τις εισηγήσεις που έγιναν:

Ιωάννης Τροχόπουλος - Καλωσόρισμα και περίληψη της ημέρας

Jonathan Purday - Europeana: opening up access to our ciltural heritage

Rob Davies - Europeana and EuropeanaLocal: the context for local and regional digital content in Europe

Σαράντος Καπιδάκης - Η ελληνική συμμετοχή στο EuropeanaLocal

Βαγγέλης Μπάνος - Η τεχνική υποδομή του Εθνικού Συσσωρευτή

Στέφανος Κόλλιας - Παρουσίαση του project AΤΗΕΝΑ

Δημήτρης Γαβρίλης - Παρουσίαση του project CARARE: Συνδέοντας την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική στη Europeana

Mary Rowlatt - AccessIT: strengthening the digital skills base in South East Europe

Adam Dudczak - Access IT e-learning courses - overview of an educational offering dedicated for small memory institutions

Μανώλης Γαρουφάλλου - Εκπαίδευση για Ψηφιακά αποθετήρια οργανισμών μνήμης


17 Δεκεμβρίου 2010

Μπορώ να μιλάω όλη μέρα για βιβλία, αλλά έχουμε τόσα πολλά άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε τώρα.....


Η πρόταση του τίτλου ανήκει στην Kate Baker, βιβλιοθηκονόμο στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης Piscataway στο New Jersey, κατά  τη διάρκεια συνέντευξή της, με τίτλο «Η ύφεση δίνει στις βιβλιοθήκες του New Jersey καινούργια αποστολή». Η Kate Baker, ενημερώνει τον κόσμο για το πώς οι βιβλιοθηκονόμοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, επωμίστηκαν τους τίτλους, σύμβουλος εργασίας, εκπαιδευτής ηλεκτρονικών υπολογιστών και «προπονητές ζωής – life coach».

Επιπλέον η New Jersey State Library παρουσίασε ένα δωρεάν πρόγραμμα αναζήτησης εργασίας σε 450 δημόσιες βιβλιοθήκες της πολιτείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει τους χρήστες, είτε μέσω της βιβλιοθήκης, είτε από το σπίτι τους, να δημιουργούν βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές για χρήση στο internet.

Στα επόμενα 3 χρόνια, οι δημόσιες βιβλιοθήκες του New Jersey θα συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια της πολιτείας και θα προσφέρουν 800 δωρεάν μαθήματα σε θέματα σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, όπως πώς να χρησιμοποιούν Microsoft Word, internet και e-mail.

14 Δεκεμβρίου 2010

Προκήρυξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος 2010-2011 Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας



Το Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου προκήρυξε για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Διαχείριση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς και νέες τεχνολογίες», το οποίο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ). 

Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων: 15-11-2010
Ημερομηνία λήξης: 10-01-2011

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση επιστημόνων και ερευνητών υψηλής ειδίκευσης στο γνωστικό πεδίο της διαχείρισης των τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας. Η συνολική διάρκεια των σπουδών είναι 3 (τρία) ακαδημαϊκά εξάμηνα, από τα οποία τα δύο συνιστούν υποχρεωτική εκπαιδευτική παρακολούθηση.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, πτυχιούχους άλλων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου καθώς και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ. Α΄). και το τρίτο περιλαμβάνει εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν γραπτά τον Ιανουάριο 2011 στις ακόλουθες δύο Θεματικές Περιοχές: 
1.Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, με έμφαση στα πνευματικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.
2.Επιστήμη της Πληροφόρησης, με έμφαση στη σύνθεση Τεχνολογίας και Πληροφόρησης.


Ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται σε 20. Το πρόγραμμα μαθημάτων θα αρχίσει την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου του 2011.

περισσότερα εδώ


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία με έμφαση στα πνευματικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.
-Ε.Burns, Ευρωπαϊκή Ιστορία. Ο Δυτικός Πολιτισμός: Νεότεροι Χρόνοι, Δ΄Έκδοση, ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, Θεσσαλονίκη 2006.
- Bernstein S. - Milza P., Ιστορία της Ευρώπης, από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στα ευρωπαϊκά κράτη, 5ος - 18ος αι., εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1987.
.

2.Επιστήμη της Πληροφόρησης με έμφαση στη σύνθεση Τεχνολογίας- Πληροφόρησης.
- Γ.Δ.Μπώκος, Τεχνολογία και Πληροφόρηση. Από τη διαχείριση του βιβλίου στη διαχείριση της γνώσης, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Αθήνα 2002.
- P. Davies, Information Technology, Oxford University Press, 2007.

Oιοδήποτε άλλο έργο πανεπιστημιακού επιπέδου, συναφές με το εξεταζόμενο γνωστικό πεδίο.

2 Δεκεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για… «Το επάγγελμά μου»…


(πραγματικά λίγα, πολλά δεν χωράνε στις γραμμές του δικού μας ιστολογίου)

Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναφερθεί στη συνέντευξη της κ. Κυριακοπούλου στο ΒΗΜΑgazino, με τίτλο «Το επάγγελμά μου», ήταν εσκεμμένος.
Ήταν και είναι πάγια η θέση μας να αποστασιοποιηθούμε  (τουλάχιστον ως blog) από μία (α-νόητη) διαχρονική διαμάχη ανάμεσα στους περισσότερους από αυτούς που ασχολούνται... με το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των ελλήνων βιβλιοθηκονόμων, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι δηλώνουν. 

Σε αυτή τη διαμάχη έχουμε αποφασίσει ότι δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος....

πολύ απλά:

γιατί θεωρούμε, ως βιβλιοθηκονόμοι, ότι ποτέ, όσο τουλάχιστον εμείς το γνωρίζουμε, δεν κάλυψε τις ανάγκες μας (μας λείπει μάλλον η απαραίτητη μικροσυντεχνιακή νοοτροπία και η αναγκαία κενοδοξία).

γιατί θεωρούμε, ως παρατηρητές, ότι το μόνο που έχουν καταφέρει οι συμμετέχοντες σ αυτή την διαμάχη είναι να αναπαράγουν μια αέναη κουτσομπολίστικη εμπάθεια καρεκλοκένταυρων αργόσχολων, για ένα και μόνο σκοπό, την κατάκτηση των τίτλων, για το φαίνεσθαι. (Αιδώς Αργείοι)

Ο λόγος που παραβαίνουμε την απόφαση μας αυτή, σήμερα, είναι:

η πρόθεση μας να συμπράξουμε με τα υπόλοιπα βιβλιοθηκονομικά ιστολόγια σε μια προσπάθεια αφύπνισης που κάνουν (έστω και αν σε κάποια σημεία οι θέσεις μας αποκλίνουν)

ο θυμός μας για τις ετεροχρονισμένες αντιδράσεις των "θεσμικών" (βλέπε κ. Κυριακοπούλου και μέλη του Δ.Σ.), που πήραν θέση μετά την κινητοποίηση των "κακεντρεχών" βιβλιοθηκονομικών ιστολογίων βλέπε εδώ, εδώ και εδώ  

το ονομαστικό κάλεσμα από το blog “Greek Libraries in a New World”, να πάρουμε θέση, αν το συγκεκριμένο άρθρο αντιπροσωπεύει επαξίως το επάγγελμά μας.

Ωστόσο, πριν απαντήσουμε, θα κάνουμε κάποιες επισημάνσεις αναφορικά με το περί ου ο λόγος άρθρο. 

Σε ολόκληρη τη σελίδα του συγκεκριμένου άρθρου υπάρχει μια άσκοπη τεράστια φωτογραφία και δίπλα "ριγμένο" ένα συνοπτικό, κακοδομημένο, χωρίς ειρμό και φαντασία κείμενο. Αυτό, μας κάνει, τουλάχιστον, να αναρωτιόμαστε που πήγε η υπόλοιπη συνέντευξη? …λες σίγουρα κάτι λείπει, κάπου θα συνεχίζεται διάολε...(και ξεφυλλίζεις το περιοδικό μπας και πετύχεις πουθενά τη συνέχεια) (καλοπροαίρετη σκέψη ως προς την κ. Κυριακοπούλου). 

Αναρωτιόμαστε μήπως θα πρέπει να βγούμε και να κράξουμε το δημοσιογράφο, που οι ερωτήσεις του ήταν άστοχες και ρηχές, που αντιμετώπισε το θέμα του με τόση τσαπουλιά και προχειρότητα? 

Μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε την κα Κυριακοπούλου γιατί δεν φρόντισε όλα αυτά τα ωραία που αναφέρει στη δευτερολογία της μέσω της ιστοδελίδας της ΕΕΒΕΠ να γίνουν κατανοητά από τον εν λόγω δημοσιογράφο...? 

Η  απάντησή μας, λοιπόν, είναι όχι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αντιπροσωπεύει σε καμιά περίπτωση μα σε καμιά περίπτωση το επάγγελμά μας.....
αλλά, όπως καταλάβατε δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ποιος φταίει για αυτή της άστοχη συνέντευξη. Μόνο α-νόητα ερωτήματα μπορούμε να θέσουμε.

Το μόνο σίγουρο που έχουμε να πούμε είναι, ότι είναι κρίμα που για ακόμη μια φορά η φωνή μας δεν ακούστηκε στο ευρύ κοινό. Χάσαμε άλλη μια μικρή ομολογουμένως, ευκαιρία να αναδείξουμε το όποιο έργο προσφέρουμε και να καταρρίψουμε κάποια από τα στεγανά που κυκλώνουν το έρμο το επάγγελμα μας.  

Αλλά για αυτό είμαστε είμαστε εδώ, για αυτό "χάνουμε το χρόνο μας" με αυτό το ιστολόγιο (όπως μας έχουν πει κατά καιρούς συνάδελφοι - παλιοσειρές). Με τις όποιες δυνατότητες και δυνάμεις μας αντιπροσωπεύουμε, με το δικό μας τρόπο, το επάγγελμά μας.

Το ίδιο πιστεύουμε κάνουν και για τα υπόλοιπα βιβλιοθηκονομικά ιστολόγια.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να δίνουμε τόση σημασία σε μικροπρέπειες και αποτυχημένα εγχειρήματα και ας συνεχίσουμε με ουσιαστικές πράξεις, ας καταπιαστούμε με πιο δημιουργικά πράγματα.

Αυτά.
Να είστε πάντα καλά και προσοχή στις κακοτοπιές που αναμοχλεύουν βλακείες

άλλες σχετικές αναφορές:
ιστολόγιο Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση