31 Μαρτίου 2011

Open Access to Film and Sound Archives

Knowledge is
a short film about opening access to archives

by Spiro Kyriacou and Michelle Pauli for the JISC Film and Sound Think Tank

What would you do if you had free access to all the footage and stories held in film and sound archives? Featuring students alongside experts from top UK archives, Knowledge Is explores the potential and issues around accessing, using and re-using our rich film and sound heritage. It also tells a story within a story, using clips from these archives, including little-seen footage from the suffragette movement.



27 Μαρτίου 2011

Πολιτικές πρόσβασης και διάθεσης του ψηφιακού περιεχομένου βιβλιοθηκών



Διδακτορική Διατριβή του κ. Αλέξανδρου N. Κουλούρη
στο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
2007


Περίληψη : 

Στη διδακτορική διατριβή, εξετάζονται οι πολιτικές πρόσβασης και διάθεσης (στο εξής βλ. πολιτικές) του ψηφιακού περιεχομένου βιβλιοθηκών, σε σχέση με συγκεκριμένους παράγοντες, που, όπως έχει επισημανθεί στη διεθνή βιβλιογραφία, τις επηρεάζουν. Οι παράγοντες, αφορούν, στη μέθοδο πρόσκτησης, στην πνευματική ιδιοκτησία, στον τύπο περιεχομένου, στον τύπο προέλευσης ψηφιακού περιεχομένου και στον τύπο βιβλιοθήκης.

Εξετάζεται η σχέση πνευματικής ιδιοκτησίας και πολιτικών σε διάφορες χώρες παγκόσμια. Οι ηλεκτρονικές μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, είναι η μελέτη περίπτωσης που επιλέγεται για την ανάλυση της σχέσης πολιτικών και τύπου περιεχομένου. Προτείνονται εναλλακτικές πολιτικές πρόσβασης για τέτοιου είδους περιεχόμενο.

Οι εθνικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες παγκόσμια, αποτελούν το σημείο αναφοράς για την ανάλυση της σχέσης πολιτικών και τύπου βιβλιοθήκης. Το ερωτηματολόγιο, η προσωπική παρατήρηση και μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των στοιχείων της έρευνας.

Εξάγονται κάποιοι γενικευμένοι κανόνες αναφορικά με τις ακολουθούμενες πρακτικές των βιβλιοθηκών στο θέμα των πολιτικών και σε συνάρτηση με τους παράγοντες. Διαπιστώνεται η απουσία ενός ενδεδειγμένου μοντέλου πολιτικών για το ψηφιακό περιεχόμενου των εθνικών και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Προτείνονται δύο ευέλικτα μοντέλα πολιτικών πρόσβασης και αναπαραγωγής για το ψηφιακό περιεχόμενο των εθνικών και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών αντίστοιχα. Τα μοντέλα, περιέχουν απλοποιημένους κανόνες πολιτικών, που προκύπτουν από τις κοινές πρακτικές των βιβλιοθηκών, οι οποίοι συμπληρώνονται από εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις.

Το κάθε μοντέλο, καταλήγει σε ένα δέντρο αποφάσεων, το οποίο προτείνει εναλλακτικούς και ευέλικτους δρόμους πολιτικών πρόσβασης και αναπαραγωγής ανάλογα με τους παράγοντες, τύπο προέλευσης ψηφιακού περιεχομένου, μέθοδο πρόσκτησης και πνευματική ιδιοκτησία, που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Τα προτεινόμενα μοντέλα και τα δέντρα αποφάσεων στα οποία καταλήγουν, φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος των πολιτικών. Επίσης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία (οδηγούς) για τη χάραξη πολιτικών και τη διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας (ψηφιακού περιεχομένου) των εθνικών και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

το πλήρες κείμενο εδώ 



22 Μαρτίου 2011

Digitizing the past and present at the Library of Congress


Αρθρο του κ. Rob Beschizza για τις διαδικασίες και τις τεχνικές ψηφιοποίησης που ακολουθεί η Library of Congress. Δαιδαλώδης αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση με φωτογραφίες, βίντεο, σχολιασμό κ.α.    

The Library of Congress has nearly 150 million items in its collection, including at least 21 million books, 5 million maps, 12.5 million photos and 100,000 posters. The largest library in the world, it pioneers both preservation of the oldest artifacts and digitization of the most recent--so that all of it remains available to future generations. 

I recently took a tour of two LoC departments that exemplify this mission: the Preservation Research and Testing Division in Washington, D.C., and the National Audio-Visual Conservation Center in Culpeper, Va.

The library's preservation specialists use the latest technology to study and scan ancient books, maps and other historical artifacts.

One process, called scanning electron microscopy, allows them to create elemental maps of manuscripts, identifying the chemical nature of inks and pigments, or the paper itself. Imperceptible changes made by artists appear plain as day when viewed using x-rays.

το πλήρες άρθρο εδώ 



19 Μαρτίου 2011

Αναγνώσεις επί σκηνής Νο 1




Εικόνες από την παράσταση A Masked Ball (Χορός Μεταμφιεσμένων) της όπερας του Βέρντι όπως παρουσιάστηκε την περίοδο 1999 - 2000 στο Bregenz Festival (Φεστιβάλ Μπρέγκεντ) στην Floating Stage (Επιπλέουσα Σκηνή) 


 

15 Μαρτίου 2011

Στην Brooklyn Central Library έχουν υιoθετήσει το σύνθημα "Noise is Golden"




Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν ανταποκρινόμενη στο ρόλο της ως κοινωνικός φορέας και θέλοντας να “ανοίξει” τις πόρτες της σε όλα τα μέλη της Κοινότητας (εφήβους, νήπια, παιδιά και ενήλικες) υιοθέτησε μια πρωτότυπη και οξύμωρη, για βιβλιοθήκη, ιδέα με σύνθημα “Noise is Golden = Ο θόρυβος είναι χρυσός”


Μικρά παιδιά ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τα ράφια, σχολικά τμήματα να τριγυνάνε κάνοντας θόρυβο, γονείς με τα παιδιά τους να κάθονται και να διαβάζουν δυνατά. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν μεταμορφώνεται -ηχητικά- σε πολύβουη και πολυπληθής παιδική χαρά.


Ο θόρυβος δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική πτέρυγα. αντίθετα μεταδίδεται και στις αίθουσες ενηλίκων -θυμίζοντας καφέ-, όπου μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές, να παρακολουθούν dvd, με τη συνοδεία μιας κούπας καφέ.


Εδώ επιτρέπεται στους χρήστες να τρώνε, να πίνουν, να κουβεντιάζουν ακόμη και - όταν γίνεται  κάποια συναυλία στην ”189 seat Dweck Center for Contemporary Culture”  στο ισόγειο - η μουσική μπορεί να ακούγεται πολύ δυνατά. Σε περισσότερες βιβλιοθήκες, η σιωπή είναι χρυσός, αλλά εδώ είναι vitually non-existant......


“Κανείς δεν περιμένει αυτό να είναι ένα ήσυχο μέρος. Αν θες να έχεις ένα φιλόξενο μέρος για παιδιά, δεν μπορείς να έχεις ησυχία” λέει η κυρία Andrea Vaughn, η συντονίστρια στο Central Library's Youth Services της Βιβλιοθήκης. Η κυρία Vaughn πιστεύει ότι μια βιβλιοθήκη πρέπει να είναι φιλόξενος τόπος συγκέντρωσης για την κοινότητα και δεν πιστεύει ότι η βιβλιοθήκη της, πρέπει να θεωρείται ένα σιωπηλό δωμάτιο ανάγνωσης. Η πτέρυγα των παιδιών, ειδικά μετά από τρεις που τελειώνει το σχολείο, θα είναι πάντα μια ζωντανή περιοχή, αλλά είπαμε ούτε και η υπόλοιπη βιβλιοθήκη είναι υποχρεωμένη να σιωπά, να είναι ήσυχη.


Υπάρχουν 114 κοινόχρηστοι υπολογιστές σε όλο το Κεντρικό Υποκατάστημα, το Tech Loft με 36 υπολογιστές για τους έφηβους και αίθουσες συναντήσεων ομάδων όπως η ομάδα πλεξίματος και, πρόσφατα, ένα “staff baby shower”


Με την εξαίρεση την πτέρυγα Arts and Music στον τρίτο όροφο που είναι σχεδόν πάντα ήσυχη  λόγω της θέσης, η υπόλοιπη Βιβλιοθήκη είναι πολυσύχναστη και θορυβώδης Κατά τη γνώμη της κας Vaughn, η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως ένα πολύ χρήσιμο κέντρο στην Κοινότητα, όπου οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν internet, να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν σεμινάριο, να προετοιμαστούν για μια επαγγελματική συνέντευξη αλλά και να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημαντικό κοινωνικό δίκτυο.


Αν και, φυσικά, η βιβλιοθήκη παραμένει χώρος για ανάγνωση και μελέτη, μια λεπτή ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί, ανάμεσα σε αυτόν τον κλασικό ρόλο της βιβλιοθήκης και στη νέα φιλοσοφία της, του noise is golden. Μια ισορροπία που καλούνται να κρατήσουν οι βιβλιοθηκονόμοι και το προσωπικό ασφαλείας της Βιβλιοθήκης. Για αυτούς που αναζητούν την ησυχία προτείνεται μια βόλτα προς την Pacific Library


Η ιδέα ότι μια βιβλιοθήκη είναι ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα δεν αποτελεί νέα ή αβάσιμη αντίληψη. Ωστόσο, κάθε βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητά της με διαφορετικό τρόπο, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις ετερόκλιτες ανάγκες των χρηστών της αλλά και να διαμορφώσει μια ισχυρή και χρήσιμη θέση ως φορέας, μέσα στους κόλπους της Κοινότητας.


Lined up in neat rows like minivans at a shopping mall are empty strollers decked out with the extra jackets, hats, bottles and bags awaiting the return of parents and children attending Toddler Time at the Central library. Toddler Time is one of the community programs offered for neighborhood toddlers ages 18 months to three years old. Toddler Time attracts about 30 toddlers which, according to library staff, means that about 70 people could be packed around one facilitator reading a book in the youth services area. Potentially due to the temporary closure of the Park Slope branch, this is a populated spot in the neighborhood. So whatever happened to the notion of the library as a quiet place to read and study?

10 Μαρτίου 2011

Κοράνι γραμμένο με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν


To Κοράνι γραμμένο με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί δίλημμα μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του Ιράκ
Σε μια μακάβρια προσφορά προς την ευσέβεια ο Σαντάμ Χουσεΐν τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 90΄ και για δύο χρόνια προσέλαβε μία νοσοκόμα, η οποία του πήρε συνολικά 27 λίτρα αίμα και έναν καλλιγράφο (Abbas Shakir Joody al-Baghdadi ), ο οποίος χρησιμοποιώντας το αίμα του ως μελάνι μετέγραψε το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων στο χαρτί.

Το αποτέλεσμα της εργασίας του Baghdadi ήταν ένα εξαιρετικό βιβλίο τέχνης που θα μπορούσε να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε έκθεση τέχνης, αν φυσικά παρέβλεπε κανείς το γεγονός ότι ήταν γραμμένο με αίμα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί ένα μεγάλο δίλημμα μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του Ιράκ, καθώς οι συζητήσεις στρέφονται στο αν θα το καταστρέψουν ή θα το φυλάξουν και το εκθέσουν.

Αρκετοί είναι αυτοί πού υποστηρίζουν ότι, οτιδήποτε έχει σχέση με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το κόμμα Μπάαθ θα πρέπει να καταστραφεί, διότι ενσαρκώνει το κακό και είναι ολέθριο για το ψυχισμό του ιρακινού πληθυσμού.

Άλλοι, ισχυρίζονται ότι ήταν ένα κακό κομμάτι της ιστορίας τους, αλλά ήταν δικό τους. Για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται κανείς να θάψει την κληρονομιά εκείνης της περιόδου. Πρέπει να τη θυμάμαι. Πρέπει να θυμάται τι είναι κακό και τι είναι καλό και μέσα από αυτήν να αντλήσει διδάγματα, ώστε να μην επιστρέψει ποτέ η δικτατορία στο Ιράκ.

Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι αν δεν καταστραφεί θα πρέπει να στο μέλλον να σταλεί, εκτός χώρας, σε ένα ιδιωτικό μουσείο για τα φασιστικά καθεστώτα.

Παρά το γεγονός πως η πράξη αυτή, η μεταγραφή του κορανίου με αίμα, μπορεί να θεωρηθεί ιερόσυλη ή όπως έχει χαρακτηριστεί «haraam» (απαγορευμένη), είναι σχεδόν αδιανόητο, αυτή τη στιγμή, να αποφασίσει κανείς την καταστροφή του.


Προς το παρόν, το ιερό βιβλίο παραμείνει κλειστό πίσω από τρεις θωρακισμένες πόρτες σε ένα τζαμί της Βαγδάτης, διατηρώντας τα 114 κεφάλαια του έξω από τα μάτια - και το μυαλό του ιρακινού λαού. Σημειώνεται πως έχουν μοιραστεί τρία διαφορετικά κλειδιά σε διάφορες σπουδαίες θρησκευτικές κεφαλές της χώρας, ώστε το άνοιγμα της πόρτας να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα μόνο άτομο.


Αυτό φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αυτή τη στιγμή, ώστε να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, μιας και η Σιιτική κυβέρνηση φοβάται πως η αποκάλυψή ενός τέτοιου συμβόλου θα δώσει ώθηση στους εναπομείναντες υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν, που ούτως ή άλλως καταστρώνουν δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις κάθε λίγες μέρες.

Από την άλλη, οι Σουνίτες της αντιπολίτευσης θα βρισκόντουσαν σε άβολη θέση εάν το εμφάνιζαν δημόσια, αφού φοβούνται όχι μόνο την πιθανή εκδίκηση της κυβέρνησης, αλλά και τη θεϊκή τιμωρία σε περίπτωση που υπερασπιστούν το συγκεκριμένο βέβηλο αυτό κείμενο.


Με το πέρασμα του χρόνου η διαμάχη αυτή λογικά θα μειωθεί και τότε ίσως, ανακαλύψουμε και εμείς την τύχη του συγκεκριμένου βιβλίου.


Περισσότερες πληροφορίες:

6 Μαρτίου 2011

Νέες αντιλήψεις για την παιδική – εφηβική λογοτεχνία


Συνεπής στις επιταγές της εποχής ο κόσμος του παιδικού-εφηβικού βιβλίου, αναπτύσσει διάλογο μεταξύ του βιβλίου και της τεχνολογίας. Προκαλεί, προσκαλεί και δελεάζει, ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες αναγνωστικές εμπειρίες και να ανακαλυφθούν νέες μορφές δημιουργικότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα έντυπα βιβλία, τα οποία προτρέπουν τους αναγνώστες τους, να χρησιμοποιήσουν διαδραστικές ιστοσελίδες, να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές αναγνωστικές κοινότητες, να συζητήσουν online για τα βιβλία και να συμμετέχουν ως συν-συγγραφείς στη εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κύριος στόχος αυτού του εγχειρήματος δεν είναι άλλος από την ομαλή μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή μορφή της λογοτεχνίας. 

Περισσότερες πληροφορίες στις ήδη διαμορφωμένες αρχικές σελίδες, The 39 Clues ή Τα 39 στοιχεία, The Amanda project, Cathy's Book: If Found Call (650) 266-8233


 
Αλλά σχετικά ενδιαφέροντα άρθρα: