10 Μαρτίου 2011

Κοράνι γραμμένο με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν


To Κοράνι γραμμένο με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί δίλημμα μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του Ιράκ
Σε μια μακάβρια προσφορά προς την ευσέβεια ο Σαντάμ Χουσεΐν τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 90΄ και για δύο χρόνια προσέλαβε μία νοσοκόμα, η οποία του πήρε συνολικά 27 λίτρα αίμα και έναν καλλιγράφο (Abbas Shakir Joody al-Baghdadi ), ο οποίος χρησιμοποιώντας το αίμα του ως μελάνι μετέγραψε το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων στο χαρτί.

Το αποτέλεσμα της εργασίας του Baghdadi ήταν ένα εξαιρετικό βιβλίο τέχνης που θα μπορούσε να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε έκθεση τέχνης, αν φυσικά παρέβλεπε κανείς το γεγονός ότι ήταν γραμμένο με αίμα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί ένα μεγάλο δίλημμα μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του Ιράκ, καθώς οι συζητήσεις στρέφονται στο αν θα το καταστρέψουν ή θα το φυλάξουν και το εκθέσουν.

Αρκετοί είναι αυτοί πού υποστηρίζουν ότι, οτιδήποτε έχει σχέση με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το κόμμα Μπάαθ θα πρέπει να καταστραφεί, διότι ενσαρκώνει το κακό και είναι ολέθριο για το ψυχισμό του ιρακινού πληθυσμού.

Άλλοι, ισχυρίζονται ότι ήταν ένα κακό κομμάτι της ιστορίας τους, αλλά ήταν δικό τους. Για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται κανείς να θάψει την κληρονομιά εκείνης της περιόδου. Πρέπει να τη θυμάμαι. Πρέπει να θυμάται τι είναι κακό και τι είναι καλό και μέσα από αυτήν να αντλήσει διδάγματα, ώστε να μην επιστρέψει ποτέ η δικτατορία στο Ιράκ.

Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι αν δεν καταστραφεί θα πρέπει να στο μέλλον να σταλεί, εκτός χώρας, σε ένα ιδιωτικό μουσείο για τα φασιστικά καθεστώτα.

Παρά το γεγονός πως η πράξη αυτή, η μεταγραφή του κορανίου με αίμα, μπορεί να θεωρηθεί ιερόσυλη ή όπως έχει χαρακτηριστεί «haraam» (απαγορευμένη), είναι σχεδόν αδιανόητο, αυτή τη στιγμή, να αποφασίσει κανείς την καταστροφή του.


Προς το παρόν, το ιερό βιβλίο παραμείνει κλειστό πίσω από τρεις θωρακισμένες πόρτες σε ένα τζαμί της Βαγδάτης, διατηρώντας τα 114 κεφάλαια του έξω από τα μάτια - και το μυαλό του ιρακινού λαού. Σημειώνεται πως έχουν μοιραστεί τρία διαφορετικά κλειδιά σε διάφορες σπουδαίες θρησκευτικές κεφαλές της χώρας, ώστε το άνοιγμα της πόρτας να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα μόνο άτομο.


Αυτό φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αυτή τη στιγμή, ώστε να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, μιας και η Σιιτική κυβέρνηση φοβάται πως η αποκάλυψή ενός τέτοιου συμβόλου θα δώσει ώθηση στους εναπομείναντες υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν, που ούτως ή άλλως καταστρώνουν δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις κάθε λίγες μέρες.

Από την άλλη, οι Σουνίτες της αντιπολίτευσης θα βρισκόντουσαν σε άβολη θέση εάν το εμφάνιζαν δημόσια, αφού φοβούνται όχι μόνο την πιθανή εκδίκηση της κυβέρνησης, αλλά και τη θεϊκή τιμωρία σε περίπτωση που υπερασπιστούν το συγκεκριμένο βέβηλο αυτό κείμενο.


Με το πέρασμα του χρόνου η διαμάχη αυτή λογικά θα μειωθεί και τότε ίσως, ανακαλύψουμε και εμείς την τύχη του συγκεκριμένου βιβλίου.


Περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: