15 Μαρτίου 2011

Στην Brooklyn Central Library έχουν υιoθετήσει το σύνθημα "Noise is Golden"




Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν ανταποκρινόμενη στο ρόλο της ως κοινωνικός φορέας και θέλοντας να “ανοίξει” τις πόρτες της σε όλα τα μέλη της Κοινότητας (εφήβους, νήπια, παιδιά και ενήλικες) υιοθέτησε μια πρωτότυπη και οξύμωρη, για βιβλιοθήκη, ιδέα με σύνθημα “Noise is Golden = Ο θόρυβος είναι χρυσός”


Μικρά παιδιά ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τα ράφια, σχολικά τμήματα να τριγυνάνε κάνοντας θόρυβο, γονείς με τα παιδιά τους να κάθονται και να διαβάζουν δυνατά. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν μεταμορφώνεται -ηχητικά- σε πολύβουη και πολυπληθής παιδική χαρά.


Ο θόρυβος δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική πτέρυγα. αντίθετα μεταδίδεται και στις αίθουσες ενηλίκων -θυμίζοντας καφέ-, όπου μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές, να παρακολουθούν dvd, με τη συνοδεία μιας κούπας καφέ.


Εδώ επιτρέπεται στους χρήστες να τρώνε, να πίνουν, να κουβεντιάζουν ακόμη και - όταν γίνεται  κάποια συναυλία στην ”189 seat Dweck Center for Contemporary Culture”  στο ισόγειο - η μουσική μπορεί να ακούγεται πολύ δυνατά. Σε περισσότερες βιβλιοθήκες, η σιωπή είναι χρυσός, αλλά εδώ είναι vitually non-existant......


“Κανείς δεν περιμένει αυτό να είναι ένα ήσυχο μέρος. Αν θες να έχεις ένα φιλόξενο μέρος για παιδιά, δεν μπορείς να έχεις ησυχία” λέει η κυρία Andrea Vaughn, η συντονίστρια στο Central Library's Youth Services της Βιβλιοθήκης. Η κυρία Vaughn πιστεύει ότι μια βιβλιοθήκη πρέπει να είναι φιλόξενος τόπος συγκέντρωσης για την κοινότητα και δεν πιστεύει ότι η βιβλιοθήκη της, πρέπει να θεωρείται ένα σιωπηλό δωμάτιο ανάγνωσης. Η πτέρυγα των παιδιών, ειδικά μετά από τρεις που τελειώνει το σχολείο, θα είναι πάντα μια ζωντανή περιοχή, αλλά είπαμε ούτε και η υπόλοιπη βιβλιοθήκη είναι υποχρεωμένη να σιωπά, να είναι ήσυχη.


Υπάρχουν 114 κοινόχρηστοι υπολογιστές σε όλο το Κεντρικό Υποκατάστημα, το Tech Loft με 36 υπολογιστές για τους έφηβους και αίθουσες συναντήσεων ομάδων όπως η ομάδα πλεξίματος και, πρόσφατα, ένα “staff baby shower”


Με την εξαίρεση την πτέρυγα Arts and Music στον τρίτο όροφο που είναι σχεδόν πάντα ήσυχη  λόγω της θέσης, η υπόλοιπη Βιβλιοθήκη είναι πολυσύχναστη και θορυβώδης Κατά τη γνώμη της κας Vaughn, η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως ένα πολύ χρήσιμο κέντρο στην Κοινότητα, όπου οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν internet, να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν σεμινάριο, να προετοιμαστούν για μια επαγγελματική συνέντευξη αλλά και να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημαντικό κοινωνικό δίκτυο.


Αν και, φυσικά, η βιβλιοθήκη παραμένει χώρος για ανάγνωση και μελέτη, μια λεπτή ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί, ανάμεσα σε αυτόν τον κλασικό ρόλο της βιβλιοθήκης και στη νέα φιλοσοφία της, του noise is golden. Μια ισορροπία που καλούνται να κρατήσουν οι βιβλιοθηκονόμοι και το προσωπικό ασφαλείας της Βιβλιοθήκης. Για αυτούς που αναζητούν την ησυχία προτείνεται μια βόλτα προς την Pacific Library


Η ιδέα ότι μια βιβλιοθήκη είναι ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα δεν αποτελεί νέα ή αβάσιμη αντίληψη. Ωστόσο, κάθε βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητά της με διαφορετικό τρόπο, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις ετερόκλιτες ανάγκες των χρηστών της αλλά και να διαμορφώσει μια ισχυρή και χρήσιμη θέση ως φορέας, μέσα στους κόλπους της Κοινότητας.


Lined up in neat rows like minivans at a shopping mall are empty strollers decked out with the extra jackets, hats, bottles and bags awaiting the return of parents and children attending Toddler Time at the Central library. Toddler Time is one of the community programs offered for neighborhood toddlers ages 18 months to three years old. Toddler Time attracts about 30 toddlers which, according to library staff, means that about 70 people could be packed around one facilitator reading a book in the youth services area. Potentially due to the temporary closure of the Park Slope branch, this is a populated spot in the neighborhood. So whatever happened to the notion of the library as a quiet place to read and study?

Δεν υπάρχουν σχόλια: