9 Απριλίου 2011

Η Βιβλιοθήκη του Λόρδου Guilford στην Κέρκυρα


τ. 31
του



βασισμένο στον Πρόλογο του κ. Π.Μ. Κιτρομηλίδη 
 
Ο Φρειδερίκος Νόρθ, Λόρδος του Γκίλφορντ (1766-1827) υπήρξε ενεργός φιλέλληνας. Παρουσία λιγότερο δραματική από τον Byron, πιο διακριτική καί θετική, αγάπησε οσο εκείνος τήν Ελλάδα των νέων χρόνων καί αφιέρωσε τή ζωή του στην καλλιέργεια τής παιδείας, θεωρώντας ότι η ελευθερία και η παιδεία ταυτίζονταν. Ο Γκίλφορντ χάρη στην πιο μακροχρόνια παραμονή του στον ελληνικό χώρο, γνώρισε τήν πνευματική μαρτυρία τού νέου ελληνισμού σε πολύ μεγαλύτερη έκταση καί βάθος και αποθησαύρισε τα τεκμήρια της, τις εκδόσεις τών νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στή βιβλιοθήκη του. Πρόκειται για ένα πνευματικό πλούτο ανεκτίμητο, ο οποίος περιήλθε τελικά στη βιβλιοθήκη τού Βρετανικού Μουσείου, καί αποτέλεσε το κρηπίδωμα για την ανάπτυξη τών νεοελληνικών σπουδών στή Βρετανία.

Ο Γκίλφορντ μετέφερε σταδιακά από το Λονδίνο στην Κέρκυρα την τεράστια σε όγκο βιβλιοθήκη του, την οποία είχε συστηματικά συγκροτήσει, γνωστός συλλέκτης και βιβλιόφιλος, με σκοπό να την κληροδοτήσει στην Ίόνιον 'Ακαδημία. Ό αριθμός των βιβλίων πλησίαζε τις 8.000. Το όνειρο του δεν πραγματοποιήθηκε. Η βιβλιοθήκη ξαναγύρισε στο Λονδίνο για να πουληθεί από τον κληρονόμο του. Έτσι παρέμεινε για χρόνια άγνωστο το περιεχόμενο της. Αυτού τού πνευματικού θησαυρού το κάτοπτρο μάς προσφέρει η παρούσα έκδοση του τριακοστού πρώτου Τετραδίου Εργασίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών. Καρπός τού μόχθου της ερευνήτριας της επτανησιακής λογιοσύνης και φιλολόγου κυρίας Βασιλικής Μπόμπου-Σταμάτη. 

Το παρόν τεύχος των Τετραδίων Εργασίας παρουσιάζει μία πλήρη εικόνα της συγκρότησης και του περιεχομένου τής βιβλιοθήκης τού Λόρδου Γκίλφορντ. Τα μελετήματα της κυρίας Σταμάτη συμπληρώνονται από την ψηφιακή έκδοση του χειρογράφου του πλήρους καταλόγου τής βιβλιοθήκης, που αποτελεί πολύτιμη βιβλιογραφική πηγή. Με την παρούσα έκδοση προστίθεται άλλη μία μελέτη σε στο ιστορικό πρόγραμμα τού Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, ένα πρόγραμμα που διατρέχει δημιουργικά ολόκληρη την ερευνητική πορεία του Κέντρου από την αρχή των δραστηριοτήτων του ως σήμερα, του προγράμματος μελέτης των βιβλιοθηκών και των εστιών παιδείας του νέου ελληνισμού που έχει ήδη αποδώσει τόσους καρπούς, πολλούς από αυτούς στη σειρά των Τετραδίων Εργασίας.

το πλήρες κείμενο εδώ

Υ.Γ. ενδιαφέρον άρθρο για τον Λόρδο Guilford από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού



Δεν υπάρχουν σχόλια: