17 Απριλίου 2011

Manuscriptorium: Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Γραπτής Πολιτιστικής Κληρονομιάς



Το Manuscriptorium project είναι μια ελεύθερα προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη που επιτρέπει άμεση πρόσβαση, σε όλο το υπάρχον
ψηφιοποιημένο ιστορικό έντυπο υλικό (παλαιότυπα, χειρόγραφα, πρώτα τυπωμένα βιβλία, παλιοί χάρτες κ.α)
Υλικό που βρίσκεται διάσπαρτο σε διάφορες ψηφιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Το Manuscriptorium σήμερα παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα.

Το user interface είναι σχεδιασμένο για εύκολη αναζήτηση και προβολή των ψηφιακών τεκμηρίων. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών συλλογών. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους virtual βιβλιοθήκη με επιλεγμένο υλικό που διατίθεται μέσω του Manuscriptorium και να το μοιραστούν με άλλους χρήστες. Επιπλέον η εφαρμογή έχει ενσωματωμένο πολύγλωσσο σύστημα μετάφρασης (systran).

Μεταξύ των άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών κάθε μήνα παρουσιάζονται  από τις στήλες "Collections of the month" και "Selection of interesting documents" συνοπτικά αλλά με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες συγκεκριμένες συλλογές και θεματικές ενότητες. Υπηρεσίες που προσπαθούν να δώσουν το στίγμα του πολυδαίδαλου υλικού που φιλοξενείται στο Manuscriptorium. Κάπως έτσι ανακαλύψαμε μια σειρά από αραβικά και μεσαιωνικά χειρόγραφα πραγματικά έργα τέχνης.

Φορείς και Ινστιτούτα που συμμετέχουν στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του Manuscriptorium προέρχονται (κυρίως από την Ευρώπη) από χώρες όπως η Τσεχία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Δανία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισλανδία και η Ουγγαρία. Επιπλέον υπάρχουν συνεργαζόμενοι οργανισμοί από χώρες όπως η Τουρκία, το Καζακστάν, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η Κορέα και πολλές πολλές άλλες. Κάποιο ελληνικό συνεργαζόμενο οργανισμό δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε. Λογικά δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος. 


Υ.Γ. και μιας ο λόγος περί χειρογράφων θυμίζουμε την εξαιρετική ψηφιοποιημένη Συλλογή Ελληνικών Χειρογράφων από τη British Library


.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: