11 Ιανουαρίου 2012

Βιβλιοθηκονομικές απογοητεύσεις





ανάρτηση της Librarian στο ιστολόγιο Βολτίτσες

Προσπαθώ να καταλάβω το Future Library, το Facebook των βιβλιοθηκονόμων για όσους δεν το έχουν υπόψη τους.
Είμαι μέλος εδώ και καιρό, το είχα σχεδόν ξεχάσει και κάτι emails που φτάνουν στο ηλ. ταχυδρομείο μου, μου υπενθύμισαν την ύπαρξή του.
Μπαίνω και το χαζεύω, βρίσκω κάποιες ενδιαφέρουσες ενημερώσεις (μαθαίνω και ποιος έγινε φίλος με ποιον), βέβαια στα blogs ίσως να βρίσκω περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, ειδικά στο scoop.it που από όσο ξέρω δεν το χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχος. Βέβαια είναι ένα καλό εργαλείο για να μιλάνε οι βιβλιοθηκονόμοι μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ιδέες, απορίες κ.ο.κ.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας, οι ακαδημαϊκές για παράδειγμα.
Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ομάδες, όπως και στο Facebook.
Η ομάδα άνεργοι βιβλιοθηκονόμοι ή βιβλιοθηκονόμοι που έχουν βαρεθεί να κάνουν τα χαρτιά τους, θα είχε ενδιαφέρον και ίσως να μαθαίναμε και τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο μας.
Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι Βιβλιοθηκονόμοι που βγαίνουν από το ΑΕΙ (φέτος το Ιόνιο πήρε 114 άτομα) αλλά και από τα δύο ΤΕΙ στρέφονται σε άλλους κλάδους, γιατί μόνο στην ιδέα του πόσο αυξάνονται οι άνεργοι με πιάνει ένα άγχος.

Και οι άνεργοι αυξάνονται γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω κάθε μέρα τις νέες προκηρύξεις που βγαίνουν και ζητάνε βιβλιοθηκονόμους ειδικούς επιστήμονες στη NASA.
Χωρίς μια πενταετή προϋπηρεσία σε μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη (την ίδια κατά προτίμηση που ζητάει τα άτομα) δεν μπορείς να δουλέψεις σε μια σύμβαση μίσθωσης έργου (που θα πληρώνεις και ΤΕΒΕ δηλαδή) που το πολύ να φτάνει τα δύο χρόνια. Δύο τέτοιους βιβλιοθηκονόμους ζητάει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είχε ζητήσει και μερικούς ακόμη τέτοιους πριν από ένα μήνα, όπως και η Πάντειος και το Αριστοτέλειο στην ίδια προκήρυξη που είχε ανακοινωθεί εδώ. Το ίδιο είχε κάνει, και λίγο χειρότερο, το ΤΕΙ Λάρισας, αν θυμάμαι καλά, πριν μερικούς μήνες.
Το λάθος το μεγάλο το έκανε το Παν/μιο Ιωαννίνων.
Εκεί δεν τα υπολόγισαν καλά.
Ζήτησαν πέντε άτομα απλούς πτυχιούχους (με μεταπτυχιακά, αγγλικά και όλα τα υπόλοιπα κορνιζαρισμένα πτυχία), απλά πράγματα δηλ., ούτε προϋπηρεσία σε Μονάδα Αξιολόγησης και Εφαρμογής Διαδικασιών Ολικής Ποιότητας σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, ούτε προϋπηρεσία σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε σε θέση για άτομα με ειδικές ανάγκες,
όχι, εκεί θέλανε αυτά που έχουμε όλοι.
Με αποτέλεσμα να τους κουβαληθούμε 70 άτομα για συνέντευξη και να μη ξέρουν πως να μας διώξουν. Τυχεροί όσοι πέρασαν από τη συνέντευξη-θέλω να σου δείξω ότι είσαι άχρηστος και γι' αυτό δεν σε παίρνω (όχι ότι σκοπεύω να πάρω αυτούς που ξέρω). Τυχεροί γιατί ακόμη γελάνε με τις ερωτήσεις που έπρεπε να έχεις διαβάσει ξανά όλα τα βιβλία του παν/μίου και να διαβάζεις και τα νέα άρθρα που βγαίνουν στην Emerald για να έχεις μείνει ενημερωμένος και να μπορείς να απαντήσεις στη συνέντευξη που τελικά έγινε εξέταση.

Να 'ναι καλά τα ιδρύματα, να 'ναι καλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτούν να φτιάχνουμε facebook και να παίρνουμε στις βιβλιοθήκες μας αυτούς που ξέρουμε ήδη.

Απογοήτευση.



2 σχόλια:

librarian είπε...

Ευχαριστώ για την αναπαραγωγή.
Το σχέδιο που πρόσθεσες εξαιρετικό...

Οποιαδήποτε άλλη προσθήκη δεκτή χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Simfonw apolyta me ayta poy grafeis opos k polloi aloi bibliothikonomoi ta skeftonte ala to kako me ton klado mas i alithia ine oti den yparxei kali epikoinonia gia diekdikisi ton dikeomatwn mas.