Επιτέλους οι ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες εκσυγχρονίζονται – ενηλικιώνονται, καθώς αφήνουν πίσω τους την συντηρητική, κρατικοδίαιτη, γραφειοκρατική και στείρα παιδική ηλικία της κρατικής κηδεμονίας και εισέρχονται στους κόλπους «των μεγάλων», του φιλελευθερισμού και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επιτέλους θα μπορέσουν απερίσπαστες και ελεύθερες στο όνομα της αυτορρύθμισης, της παραγωγικότητας και της αρχής του «δούναι και λαβείν» (που διέπουν πλέον τις περισσότερες σύγχρονες κοινωνικές δομές) να εξελιχθούν και να παρέχουν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία τη «γνώση» και τις πληροφορίες που πρέπει, για να γίνει και αυτή με τη σειρά της παραγωγική, ανταγωνιστική.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα συμπεράσματα μας από την επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών. Μιας Υπουργού που με συνέπεια, παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει με τις αποφάσεις της την αναδόμηση της παιδείας της χώρας. Μετά το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει από δω και πέρα τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, η επιστολή της Υπουργού Παιδείας οδηγεί και τις ελληνικές βιβλιοθήκες να βγουν από τον απομονωτισμό τους, να αναβαπτιστούν στα νερά του ιδιωτικού τομέα (και δη του προερχόμενου από την σοφή αλλοδαπή).
Προς τι οι φωνές και οι αντιδράσεις;
Οι «άξιοι» ας βγουν στη γύρα για αναζήτηση χορηγών, εξάλλου είναι αποδεδειγμένο από την βιομηχανική επανάσταση ως της μέρες μας, οι φορείς της αγοράς πάντα οσμίζονται και αγκάλιαζαν, ως άλλοι μαικήνες, τους πρωτοπόρους, τους άξιους. Οι «μη άξιοι» αν ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά δεν θελήσουν να τους συντηρήσουν, σημαίνει ότι δεν έχουν και λόγο ύπαρξης......ας μας αδειάσουν τη γωνιά ή ας βρουν κάτι πιο παραγωγικό να ασχοληθούν.
- Περικοπές, εξορθολογισμός και επαναπροσδιορισμός στις ελληνικές βιβλιοθήκες, αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική βιβλιοθηκών!
- Έκκληση στη βιβλιοθηκονομική κοινότητα
- Επιστολή Υπουργού παιδείας προς το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών
Υ.Γ. 1 Όσο διαβάζω την επιστολή της Υπουργού τόσο έχω την εντύπωση ότι το παράδειγμα που είχε στο σοφό «αναδομητικό» μυαλό της δεν ήταν αυτό του Ιδρύματος Νιάρχου και του δικτύου Future Library, αλλά αυτό του Ιδρύματος του Μπιλ Γκέιτς και της Βιβλιοθήκης της Βέροιας......όπως τουλάχιστον Η Αυτής Εξοχότης θέλησε να το παρ-ερμηνεύσει
Υ.Γ. 2 Αυτή η πολιτική βέβαια για τη δημόσιες βιβλιοθήκες υπαγορεύεται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, γιατί ως γνωστόν πριν την κρίση το κράτος ήταν αεικίνητος πρωτεργάτης στο έργο τους και αν οι περιστάσεις ήταν διαφορετικές είναι αυτονόητο ότι η Υπουργός θα φρόντιζε για μετατροπή τους σε μικρές Library of Congress
2 σχόλια:
Υποκλίνομαι στην αποκαλυπτική σοφία σας. Πλανήθηκα. Με πλάνεψε η φράξια των αντιμνημονιακών. Πόσο μικρόψυχος και μικρόνους να μην έχω αντιληφθεί το όραμα της Υπουργού Παιδείας!
:)
ΥΓ: Απολαυστικοί και λυτρωτικά ειρωνικοί. Σας ευχαριστήθηκα. Την εκτίμησή μου και την καλημέρα μου
το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει....για να μας ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙ.....και αν αποδειχτούμε ανεπίδεκτοι...για να μας ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ
Χαιρόμαστε, που ως συνειδητοί πολίτες, συμβάλλαμε να βγείτε από την πλάνη σας
Τις καλημέρες μας
Δημοσίευση σχολίου