2 Ιουλίου 2008

Οι πάπυροι του Στρασβούργου προσεχώς στο Διαδίκτυο




Παραθέτουμε αποσπάσματα από το άρθρο του κ. Ρούσση Ν. στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (01-07-2008) με θέμα την ψηφιοποίηση 3.000 ελληνικών παπύρων που ανήκουν στην Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Στρασβούργου.

Σε σχετική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Στρασβούργου, την Ελληνική Κοινότητα Αλσατίας και τον Σύλλογο Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας.....παρουσιάστηκαν μοναδικοί ελληνικοί πάπυροι που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο και που σύντομα θα είναι προσιτοί σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.

Η συλλογή είναι μία από τις πιο σημαντικές στη Γαλλία μαζί με αυτές της Λίλλης, της Σορβόννης και, κατά δεύτερον λόγο, του Λούβρου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι. Περιλαμβάνει 5.213 παπύρους που μοιράζονται ως εξής: 3.220 ελληνικοί πάπυροι (εκ των οποίων 52 έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά), 138 ιερατικοί, 399 δημοτικοί, 688 αραβικοί και 768 κοπτικοί.

....Η ψηφιοποίηση σχεδόν 3.000 ελληνικών παπύρων της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Στρασβούργου έχει ολοκληρωθεί με την εξαίρεση 150 εγγράφων που θέτουν μερικά προβλήματα τεχνικής φύσης. ........Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 1.100 δελτία. Εκκρεμούν ακόμα περίπου 300 πάπυροι που δεν έχουν ενταχθεί στους καταλόγους. Η ψηφιοποίηση και το «ανέβασμα» στο Διαδίκτυο θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: