15 Ιανουαρίου 2009

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της ΝΥ παρέχει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε 640.000 ψηφιακά τεκμήρια, που ανήκουν στις διάφορες συλλογές της Βιβλιοθήκης. Το υλικό που μπορεί κάποιος να αναζητήσει είναι ιστορικοί χάρτες, παλιές αφίσες και φωτογραφίες, χειρόγραφα, σπάνιες εκτυπώσεις κ.α., σε μια σειρά από πολυθεματικές κατηγορίες, π.χ. ιστορία, λογοτεχνία, τέχνες, φύση, τεχνολογία, αρχιτεκτονική, γεωγραφία, μηχανική, γραφικές τέχνες κ.α.
 
Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω της σχετικής φόρμας, με απλής αναζήτηση μιας λέξης κλειδί είτε μέσω σύνθετης αναζήτησης με τελεστές και συνδυασμό λέξεων κλειδιών, θεματικών πεδίων και ημερομηνίας. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης μέσω αλφαβητικού θεματικού ή ονομαστικού ευρετηρίου, καθώς και ανά Συλλογή.

Η ανάκτηση των αποτελεσμάτων είναι ακριβής και πραγματοποιείται σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Κατά την προβολή των τεκμηρίων παρέχονται πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία, αλλά και τα εργαλεία εκείνα που επιτρέπουν στο χρήστη να επεξεργαστεί - να καθορίσει την προβολή, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κριτήρια του.  

Η Ψηφιακή Συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης στηρίχθηκε στη χρήση ανοιχτού λογισμικού. Οι εικόνες αποθηκεύονται σε ένα δικτυακό server, χωρητικότητας 57 Terabyte. Δεδομένα και εικόνες ιεραρχούνται σε βάση δεδομένων Oracle. Επιπλέον χρησιμοποιείται η γλώσσα XML, σε συνδυασμό με την ανοιχτού λογισμικού, μηχανή αναζήτησης Lucene. Τέλος για τη διαδυκτιακή προβολή των δεδομένων έγινε χρήση του application server ColdFusion.

Δεν υπάρχουν σχόλια: