28 Ιανουαρίου 2009

Λέσχες Ανάγνωσης

Διαβάζουμε Μαζί

πηγή: περιοδικό Ηριδανός

Μέχρι πριν λίγους μήνες η ανάγνωση ήταν σαν το σεξ: δεν την κάναμε δημόσια αλλά απομονωμένα -όπως έλεγε με χιούμορ η συγγραφέας Σοφία Νικολαϊδου. Ευτυχώς όμως τα ήθη αλλάζουν και η δημόσια ανάγνωση που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε άλλες εποχές, επέστρεψε από την πίσω πόρτα με τις Λέσχες Ανάγνωσης. Αν θέλετε να μοιραστείτε τα ενδιαφέροντά σας και να κάνετε νέους φίλους μπορείτε κι εσείς να οργανώσετε τη δική σας Λέσχη Ανάγνωσης. Δεν χρειάζεται να είστε διανοούμενος, συγγραφέας ή εκδότης. Κι επειδή οι περισσότεροι ταυτίζουμε λανθασμένα το βιβλίο με τη λογοτεχνία, ας θυμηθούμε ότι για κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα ή χόμπι, μπορούμε να βρούμε μια καλή έκδοση.

Τα θέματα συζήτησης σε μια λέσχη ανάγνωσης είναι απεριόριστα και το βιβλίο αποτελεί απλώς την αφορμή: η μουσική, η φιλοσοφία, η πολιτική, το αστυνομικό μυθιστόρημα, η ψυχολογία, η μαγειρική, η ζωγραφική, το θέατρο, η ποίηση, τα μαθηματικά, ο κινηματογράφος, η ταξιδιωτική λογοτεχνία, η οικολογία και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε μπορεί να αποτελέσει το συνεκτικό κρίκο της ομάδας σας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου πριν ένα χρόνο περίπου κι έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 126 Λέσχες, αριθμός συνεχώς αυξανόμενος. Ξεχωριστά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις 140 Μαθηματικές Λέσχες Ανάγνωσης που ξεκίνησαν το 2005 στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής ομάδας «Θαλής και φίλοι».......................

Δεν υπάρχουν σχόλια: