21 Ιουλίου 2009

Διαγραφή βιβλίων από το Kindle της Amazon

 
Η εταιρεία Amazon αποφάσισε να διαγράψει τα βιβλία το "1984" και "Η Φάρμα των Ζώων" του G. Orwell από τα e-books "Kindle", χρηστών που έχουν πληρώσει τους τίτλους αυτούς και τους έχουν ήδη μέσα στο Kindle τους. Βέβαια η εταιρεία δεσμεύεται να αποζημιώσει οικονομικγια την διαγραφή τους χρήστες αυτούς.....όμως παρόλα αυτά η πράξη διαγραφής εγείρει πολά αλλά και πολλά ερωτήματα.... 

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό post από το blog "Pestaola.gr". Ενδιαφέρον έχουν και τα σχετικά σχόλια των αναγνωστών του "Pestaola.gr". Συντασσόμαστε απόλυτα με τα ερωτήματα που θέτει ο συντάκτης της ανάρτησης αυτής και προβληματιζόμαστε έντονα για το την ελεύθερη διαχείριση των πληροφοριών στο μέλλον.

"Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία καταλαβαίνουν, οι υπόλοιποι μπορούν να αρκεστούν στην ιδέα του Μεγάλου Αδερφού. Το Amazon φαίνεται να έχει το νομικό δικαίωμα να διαγράψει τα βιβλία αφού οι όροι χρήστης του Kindle επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αν και κάποιοι το αμφισβητούν. Η αγορά και η χρήση του Kindle προϋποθέτει αποδοχή αυτών των όρων και κάπου εκεί τελειώνει το θέμα για τους δικηγόρους του Amazon. Η διαγραφή των δύο βιβλίων παρομοιάστηκε με παραβίαση της ιδιωτικότητας ενός σπιτιού, την αρπαγή του βιβλίο και την απόθεση χρημάτων στο τραπεζάκι του σαλονιού. 

Αν και η ηλεκτρονική μέθοδος δεν είναι το ίδιο δραματική, σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το σενάριο. Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι το Amazon διέγραψε τα δύο βιβλία γιατί ο εκδότης ζήτησε να μην υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα των βιβλίων. Αν το Amazon υποκύπτει τόσο εύκολα στις ορέξεις εκδοτών και θεωρεί ότι η απομακρυσμένη διαγραφή αγορασμένων τίτλων που κάποιος πιθανότατα δεν έχει προλάβει να διαβάσει, είναι μια απλή διαδικασία, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. 

Μιλάμε για το Amazon και όχι ένα τυχαίο startup που δεν έχει λεφτά για δικηγόρους και πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάνε αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Είναι το ίδιο Amazon, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του πλανήτη που ζητάει 70% από τις συνδρομές των εφημερίων για να αποκτήσουν μια θέση στο Kindle, αφού πρώτα έχει πιέσει εξευτελιστικά την τιμή της συνδρομής. Αν το Amazon βρέθηκε σε αυτή την θέση, ίσως βρεθεί και η Apple με την παρόμοιων δυνατοτήτων remote διαγραφή app. Νομίζω ότι και το Android έχει μια παρόμοια λειτουργία. 

Τίθεται θέμα ηθικής, οριοθέτησης της ελευθερίας, κατοχή της περιουσίας και φυσικά ποικίλων ορέξεων και συμφερόντων που πλέον έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν περιεχόμενο αντί να κάνουν διάρρηξη σε σπίτι. Μπορεί το Amazon να έκανε αυτό που έκανε σήμερα, το θέμα είναι τι θα μπορεί και τι θα κάνει μετά από 5 χρόνια όταν περισσότερα Kindle και άλλες συσκευές θα είναι online.  

πηγή: Amazon 1984, διαγραφή βιβλίων από το Kindle Some E-Books Are More Equal Than Others Big Brother Amazon Remotely Deletes Purchased Copies of 1984 and Animal Farm From Thousands of Kindles

2 σχόλια:

9th High School Library είπε...

Όπως διάβασα στο Gizmodo & την εφημερίδα New York Times, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
ο εκδότης απέσυρε την άδεια για την ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων.
Η Amazon αποζημίωσε τους πελάτες της που είχαν ήδη αγοράσει τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Όσο υπάρχει λοιπόν το copyright, προς τι διαμαρτυρόμαστε;
Δε βλέπω τίποτε μεμπτόν από νομική άποψη.

Εν τω μεταξύ στην Αυστραλία, όπου έργα προ του 1955 αποτελούν "κοινό κτήμα" [public domain] όλα τα έργα του George Orwell διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ & ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ
από τον ιστότοπο του πανεπιστήμιου
της ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ.
http://ebooks.adelaide.edu.au/o/orwell/george/

Στις ΗΠΑ όμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα βιβλία του Orwell προστατεύονται ακόμη από το copyright, λόγω διαφορετικής νομοθεσίας.

9th High School Library είπε...

Σύμφωνα με ανάρτηση στο μπλογκ του Gizmodo http://gizmodo.com/5321527/jeff-bezos-issues-a-personal-apology-for-kindle-debacle
ο ίδιος ο Bezos (ιδρυτής &Υ διευθύνων σύμβουλος της Amazon) εξέφρασε την ειλικρινή του μεταμέλεια για το θέμα των βιβλίων του Orwell λέγοντας:
... παράνομα πωληθέντα αντίτυπα του 1984. Η "λύση" στο πρόβλημα ήταν ανόητη, απερίσκεπτη, και δε συμβαδίζει με τις αρχές μας. Αξίζουμε την κριτική που δεχόμαστε."