17 Ιουλίου 2009

ΕΚΕΒΙ: Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα

 
Στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) φιλοξενείται τμήμα της προσωπικής βιβλιοθήκης του συγγραφέα Στρατή Τσίρκα, μετά από παραχώρηση της συζύγου του συγγραφέα, Αντ. Χατζηανδρέα, το 1998. Πρόκειται για 3.000 τόμους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων - περιοδικών. Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης συλλογής έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις του 19ου και του 20ού αιώνα, συχνά με χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Τσίρκα, καθώς και αφιερώσεις άλλων λογοτεχνών προς αυτόν. 

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα βιβλία ήρθαν στην Ελλάδα από την Αίγυπτο λαθραία. Σύμφωνα με την μαρτυρία του κ. Π. Μαλουκάτου, συζύγου της αδελφής του Τσίρκα: «Ηταν το 1963, δύσκολα χρόνια για τους Ελληνες Αιγυπτιώτες και επιπλέον υπήρχε ένας νόμος που απαγόρευε την εισαγωγή ή εξαγωγή βιβλίων από ή προς την Αίγυπτο. Ο Τσίρκας αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούσε να γυρίσει στην Αλεξάνδρεια για να πάρει τα πράγματά του, έτσι, το δύσκολο εγχείρημα ανέλαβε η σύζυγός του Αντιγόνη, που κατάφερε να στείλει τα βιβλία, "λαδώνοντας" κρατικούς υπαλλήλους και τελωνειακούς». 

Τα συγκεκριμένα βιβλία είχαν υποστεί φθορές από την υγρασία του χώρου όπου φυλάσσονταν, στη Βίλα Μπότση, χώρο στέγασης και του ΕΚΕΒΙ την περίοδο της δωρεάς. Τώρα πλέον έχουν αποκατασταθεί και τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΕΚΕΒΙ και βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και των μελετητών. Πολλά από αυτά είναι σημαδεμένα με την προσωπική του σφραγίδα - Ex Libris με το όνομά του και μια γκραβούρα που απεικονίζει τον φτερωτό Πήγασο, μαρτυρούν την αγάπη και το ενδιαφέρον του συγγραφέα για την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, ενώ πολλά είναι τα βιβλία που αναφέρονται στην Αίγυπτο, στον ελληνισμό της Αιγύπτου αλλά και στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του μεταπτυχιακού σεμιναρίου με θέμα «Βιβλιοθήκες και Αναγνώσεις», κατά το ακαδηµαϊκός έτος 2003-2004, συντάχθηκαν έξι προσεγγίσεις για τη Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα

Το σχετικό υλικό φιλοξενείται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ με στόχο να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για μελετητές και ερευνητές του έργου του συγγραφέα. το πλήρες κείμενο εδώ

πηγές: Η Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα στο ΕΚΕΒΙ Βιβλιοθήκη «Στρατή Τσίρκα»: Ριζοσπάστης, 24-12-04 Ιδιόχειρες αφιερώσεις σε έντυπα της Βιβλιοθήκης Τσίρκα: "e-poema"

Δεν υπάρχουν σχόλια: