22 Φεβρουαρίου 2009

Το τόξο του Οδυσσέα

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο radiobubble φιλοξενεί στη συχνότητα του "To Tόξο Του Οδυσσέα", μια παραγωγή της Λέσχης των Τιποτένιων. Οι παραγωγοί του το χαρακτηρίζουν ως audio book, όμως ακούγοντας το μυαλό πάει περισσότερο σ αυτό που λέμε προφορική εξιστόρηση – προφορική μαρτυρία.  

"To Tόξο Του Οδυσσέα" βασίζεται στις αφηγήσεις του "Δημοσθένη Κανένα", ο οποίος μπαρκάρησε στα δεκάξι του σε ένα γκαζάδικο, κυνηγώντας ένα φάντασμα, μία ελληνοολλανδή έφηβη από το Ρότερνταμ, τη Δάφνη. «Δεν μπορεί, όλα τα καράβια, κάποια στιγμή πιάνουν Ρότερνταμ», είχε σκεφτεί. Το καράβι, έκανε τρία χρόνια να πιάσει Ρότερνταμ. Την έψαξε μα δεν την βρήκε. Ήταν με τους γονείς της στην Ελλάδα. Φτάσανε κάποια στιγμή στο Ντέρμπαν. Ο Δημοσθένης την κοπάνησε, χωρίς χαρτιά, σκαστός απ’το καράβι. Έμεινε δέκα χρόνια στη Νότιο Αφρική. Ντέρμπαν, Καίηπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουρκ. Μετά, έφυγε με μιά ελβετή, -μιγάδα, απ’το Ρεγιουνιόν- και πήγε στην Ελβετία γιά ένα χρόνο. Βαρέθηκε και πήγε στην Αμερική. Μέτφορντ - Όρεγκον, τριάντα χρόνια. Μεγάλος πλέον, παντρεμένος – χωρισμένος, έβαλε μπροστά του ένα κασετοφωνάκι όπου κατέγραψε την Οδύσσεια του.  

Αυτές τις ηχογραφήσεις τις επεξεργάστηκε η Λέσχη των Τιποτένιων, τις εμπλούτισε με μουσική και τις παρέδωσε για ακρόαση, μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου radiobubble, όπου παρέχεται η δυνατότητα είτε να το ακούσει κάποιος on-line είτε να το κατεβάσει (download) και να το ακούσει όποτε και όπου θέλει. Συγκεκριμένα λοιπόν η αφήγηση χωρίζεται σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο ξεκινάει το 1959 στο Φάληρο και τελειώνει δώδεκα χρόνια μετά στο Λοκάρνο της Ελβετίας. Το δεύτερο μέρος ξεκινάει με την αναχώρηση του Δ.Κ. γιά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μετά την επιστροφή του στο Φάληρο.  

Ως την στιγμή που δημιουργείται η παρούσα ανάρτηση έχουν «ανέβει» 18 κεφάλαια, δηλ. έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος. Αναλυτικά:
Μέρος Πρώτο
 Κεφάλαιο 1. Δάφνη
 Κεφάλαιο 2. Το φυλάδιο.
Κεφάλαιο 3. Night train.
Κεφάλαιο 4. Cardiff
Κεφάλαιο 5. Cuba.
Κεφάλαιο 6. Cuba-Varna.
Κεφάλαιο 7. Βουλγαρία.
Κεφάλαιο 8. New Orleans-Panama.
Κεφάλαιο 9. Κοπάνα πρώτη: Los Angeles.  
Κεφάλαιο 10.Μανούσος.
Κεφάλαιο 11.Κολοκοτρώνης.
Κεφάλαιο 12.Ιαπωνία.  
Κεφάλαιο 13.Filipines-Athens [not Roterdam].
Κεφάλαιο 14.Serse la femme.  
Κεφάλαιο 15.Ωνάσης.
Κεφάλαιο 16.Αίγυπτος.
Κεφάλαιο 17.Rotterdam [at last].  
Κεφάλαιο 18.Ντέρμπαν

 Με αφορμή "To Tόξο Του Οδυσσέα" γεννήθηκαν μια σειρά από σκέψεις που σχετίζονται με τα τεκμήρια προφορικής μαρτυρίας, τα audio books (ακουστικά βιβλία) και τις βιβλιοθήκες – αρχεία. Θα τις φιλτράρουμε, θα τις διασταυρώσουμε και θα τις παρουσιάσουμε σε μια επόμενη ανάρτηση Καλή σας ακρόαση  

Πηγές: διαδικυακό ραδιόφωνο Radiobubble "Το πρώτο audio book στην Ελλάδα", εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 21-01-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: