27 Φεβρουαρίου 2009

Κλείνει η μοναδική στο νησί των Κυθήρων Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη

Ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων (ΟΠΕΒ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού, ιδρύθηκε το 1979 και από το 1993 ως σήμερα υπάγεται στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ν.2174/1993, Φ.Ε.Κ.210/Α /22.12.1993), επιχορηγούμενος εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό και εν μέρει από χορηγίες ιδιωτών. Ο φορέας αυτός δραστηριοποιείται, δημιουργώντας παιδικές βιβλιοθήκες και εκτελώντας προγράμματα σε αποκλεισμένες ή απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και για ομάδες παιδιών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό (π.χ. φυλακισμένα παιδιά). Σήμερα λειτουργούν 28 τέτοιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, με αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων (28), που μισθοδοτούνται από τον Οργανισμό.
Στο Λιβάδι Κυθήρων ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1983 μία από τις βιβλιοθήκες αυτές, η μοναδική βιβλιοθήκη Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου σε ολόκληρο το νησί, η οποία, έχει εξελιχθεί σε σημαντικότατο πνευματικό και δημιουργικό κέντρο σε όλη τη γύρω περιοχή, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό παιδιών, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς των σχολείων της περιοχής και έχοντας και την αμέριστη αποδοχή και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Παρά τα αισιόδοξα εκ πρώτης όψεως αυτά δεδομένα, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ.Κουκούλης, σε σχετική επιστολή του (από 12/02/2009 και με αρ.πρωτ.19/40/594), εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία του για το μέλλον της βιβλιοθήκης, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ο Οργανισμός «ελλείψει των απαιτούμενων πόρων», δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή και αδιάλειπτη μισθοδοσία της μιας και μοναδικής υπαλλήλου. Αναφέρει δε περαιτέρω ότι ο Δήμος Κυθήρων αδυνατεί να αναλάβει μία, επιπλέον, τόσο μεγάλη δαπάνη, δεδομένου ότι καλύπτει (παράτυπα, όπως τονίζει ο Δήμαρχος) τα έξοδα στέγασης και λοιπά έξοδα της βιβλιοθήκης (καθαριότητα, ηλεκτρικό, ύδρευση και τηλέφωνο), με μοναδικό σκοπό «να βοηθήσει στη λειτουργία της … προς όφελος των νέων του νησιού».
Τα καταγγελλόμενα, εξάλλου, στην επιστολή Δημάρχου Κυθήρων, κ.Κουκούλη, ενισχύονται και από το γεγονός ότι αρκετά χρόνια τώρα η λειτουργία του Οργανισμού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «καρκινοβατεί» ( ήδη το ίδιο το Δ.Σ. του Οργανισμού με απόφασή του την είχε αναστείλει κατά τα 2006 επί εξάμηνο και πλέον), και παρά τις όποιες κρατικές επιχορηγήσεις δε φαίνεται να μπορεί να εγγυηθεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του και άρα και τη βιωσιμότητα των βιβλιοθηκών, που επιτελούν τόσο σημαντικό έργο. Επιπλέον, καθυστερεί κατά περιόδους και για μεγάλα χρονικά διαστήματα την καταβολή των δεδουλευμένων τόσο της υπαλλήλου της βιβλιοθήκης στο Λιβάδι Κυθήρων – όσο και των συναδέλφων της που υπηρετούν στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες της Χώρας.
Τέλος, είναι άξιο να επισημανθεί ότι το ίδιο το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε παλαιότερη (Νοέμβριος 2006) σχετική με το θέμα της λειτουργίας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ανακοίνωση – απάντησή του, (με αφορμή καταγγελίες σε βάρος του για ολιγωρία και παραλείψεις), αναγνωρίζει ρητά ότι «…Οπωσδήποτε απαιτούνται να γίνουν πολλές ενέργειες ακόμα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού».
Παρά ταύτα τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και βιβλιοθήκες και εργαζόμενοι φαίνεται να τελούν για μία ακόμα φορά «υπό προθεσμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: