20 Μαΐου 2008

Ψήφισμα Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων Σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Tο Σάββατο 17 Μαϊου πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνάντηση των Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Βιβλιοθήκες με στόχο τον συντονισμό των δράσεων και την ανάδειξη της προβληματικής που αναπτύσσεται με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εντάξει στο ΕΣΠΑ 2009-2013 τη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και να μην αναλάβει ούτε την ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η σύνταξη του ακόλουθου ψηφίσματος:  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ 

Οι βιβλιοθήκες κινδυνεύουν, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ομηρία των συμβάσεων Με την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κου Στυλιανίδη για διακοπή της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών την περίοδο 2009-2013 από ευρωπαϊκά προγράμματα, μία σειρά από φορείς και πρόσωπα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου των βιβλιοθηκών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση χωρίς να δεσμεύεται παράλληλα για την ένταξη της χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται τώρα να αφήνει στην κακή τους τύχη όλα αυτά τα έργα που αναπτύχθηκαν, στηρίχθηκαν και λειτούργησαν τα τελευταία 10 χρόνια και διαμόρφωσαν ένα ερευνητικό και υποστηρικτικό πλαίσιο στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. 

Η τρίτη γενιά συμβασιούχων ως νέοι άνεργοι με αναστολή κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να υποστηρίξουν με την κατάρτιση και την εργασία τους πλήθος εφαρμογών που άνοιξαν ένα μεγάλο παράθυρο στον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών και την είσοδο τους στη νέα εποχή της διαχείρισης της πληροφορίας. Με δεδομένη δε τη στελεχιακή ένδεια των βιβλιοθηκών κλήθηκαν παράλληλα να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες των φορέων τους. Η απόφαση της κυβέρνησης, μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για το μέλλον της εργασιακής μας κατάστασης, αλλά και για το μέλλον των βιβλιοθηκών και της υποστήριξης των υπηρεσιών που προσφέρουν. Αναγκαζόμαστε επομένως να ενεργοποιηθούμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. 

Μετά την 1η πανελλαδική μας συνάντηση το Σάββατο 17 Μαΐου 2008 260 συμβασιούχοι εργαζόμενοι από βιβλιοθήκες 35 ιδρυμάτων της χώρας μας καθορίσαμε ένα συλλογικό τρόπο δράσης για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας καλούμε τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους μας, τις διοικήσεις των βιβλιοθηκών, τις Πρυτανικές Αρχές και Διοικήσεις των ΤΕΙ, τους φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές, τα κόμματα, τα επαγγελματικά και επιστημονικά σωματεία μας και τον τύπο να συνταχθούν στον αγώνα αυτό και να συμμερισθούν την αγωνία μας για το μέλλον των βιβλιοθηκών της χώρας μας. 

Στόχος μας είναι να πετύχουμε: 
* Ένταξη των έργων βιβλιοθηκών στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων 
* Εξασφάλιση συνεχούς και μόνιμης εργασίας για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα έργα βιβλιοθηκών 
* Περαιτέρω ανάπτυξη, ενίσχυση και συνέχεια των λειτουργιών των βιβλιοθηκών, αλλά και εμπλουτισμός με νέες καινοτόμες δράσεις, μέσα από την ένταξή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2009-2013 Ζητούμε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει εμπράκτως την αρχή ότι η επένδυση στη γνώση και την παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον και να αναλάβει με όραμα την ευθύνη για τη διαμόρφωσή του.

1 σχόλιο:

e-scriptorum είπε...

Για άλλη μια φορά θέλουμε ως ομάδα e-scriptorum να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους συναδέρφους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι ενώ παράλληλα το έργο και προσφορά τους παρακάμπτεται και αγνοείται επιδεικτικά.
Επιμένουμε όμως ότι οι κινητοποιήσεις τους πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές με την συμπαράσταση βέβαια όλου του κλάδου των βιβλιοθηκονόμων αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Αφήνουμε κατά μέρος τα ευχολόγια και περιμένουμε να σας συναντήσουμε στο στίβο των διεκδικήσεων.

Διευκρινίζουμε για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, ότι κανένα από τα μέλη της ομάδας μας δεν ανήκει στη ομάδα των θιγόμενων συναδέρφων.